Istražili smo: Da li će se RTV taksa i dalje naplaćivati s računom za struju?

9
N. Žunić
Istražili smo: Da li će se RTV taksa i dalje naplaćivati s računom za struju?
Foto: BHRT / Ilustracija / Zgrada BHRT-a

Javni servis u Bosni i Hercegovini, po europskim ali i regionalnim standardima, već dugo vremena nije na nivou, a sada je upitno i da li će se RTV taksa naplaćivati uz račun za električnu energiju, kao što je to slučaj od 2017. godine. 

Tada je donijeta odluka da će računi za struju građana Federacije Bosne i Hercegovine imati dodatnu stavku - RTV taksu koja košta 7.5 KM. Ovo je rezultat isteka ugovora kojeg su javni servisi, kojih u BiH ima tri (BHRT, FTV, RTRS), imali s telekom operaterima. Taj ugovor je trajao od 2005. godine (Zakon o javnom RTV servisu BiH), a onda je 2015. godine istekao. 

Dvije godine poslije toga, BHRT i FTV su potpisale ugovor s Elektroprivredom BiH o naplati RTV takse putem računa za struju. Mnogi su se na ovu odluku žalili, a bilo je čak i poziva da se ocijeni da li je odluka uopšte legalna. 

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Ovdje je važno napomenuti da RTV taksa, iako jeste tehnički dio računa za električnu energiju, nije obavezna da se plaća. Elektroprivreda BiH neće smatrati dugovanjem ako se uplati samo iznos koji je predviđen za potrošnju struje, što je potez na koji su se, iz više razloga, odlučili mnogi građani. 

Međutim, dodatne probleme za javni servis u Bosni i Hercegovini sada predstavlja činjenica da uskoro ističe ugovor između BHRT-a, FTV-a i Elektroprivrede BiH. Samim tim, ako se ovaj ugovor ne produži, javni servis će ostati bez načina naplate cifre od 7.5 KM po domaćinstvu. 

Stavljena van snage odluka da se na BH Radiju 1 obilježava dan žalosti

Stavljena van snage odluka da se na BH Radiju 1 obilježava dan žalosti

Stvar je mnogo gora kada se uzme u obzir da je javni servis u BiH već u ogromnim finansijskim problemima. Zbog ovih problema je, navedimo samo jedan primjer, Bosna i Hercegovina odustala od slanja svog kandidata na Euroviziju još od 2016. godine. Osim toga, dugo vremena na javnom servisu nije bilo nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, čije uspjehe i neuspjehe smo morali gledati na kanalima koji nisu dostupni svakome u našoj zemlji. Ipak, neka velika sportska takmičenja (Svjetska i Europska prvenstva u nogometu), kao i utakmice Zmajeva, sada možemo gledati na javnom servisu. 

Veliki problem za javni servis, specifično BHRT, predstavlja i veliki dug kojeg RTRS ima prema ovom preduzeću. Ovaj entitetski javni servis uzima novac od RTV taksi na području entiteta RS kojeg bi trebao predati BHRT-u, ali to ne rade u potpunosti još od 2017. godine. U martu 2023. godine je generalni direktor Evropske radiodifuzne agencije (EBU) Noel Curran otkrio da je taj dug sada došao do 73 miliona KM. 

Dakle, uzimajući sve u obzir, naplata RTV takse je izrazito važna za finansiranje programa na javnom servisu dostupnom u cijeloj državi. Tome svjedoči i finansijski izvještaj BHRT-a za 2022. godinu (kojeg možete pronaći OVDJE), a koji kaže da je s 26 miliona KM naplata RTV takse najveći izvor prihoda za BHRT. 

Sanja Vulić vrijeđala direktora BHRT-a: 'On je bahat i neviđena mazalica'

Sanja Vulić vrijeđala direktora BHRT-a: 'On je bahat i neviđena mazalica'

Međutim, za stanje u javnom servisu Bosne i Hercegovine postoje dobre vijesti. Kako je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, rekao u kratkoj izjavi za portal Radiosarajevo.ba, rješenje bi trebalo doći brzo. 

"U toku su razgovori s Elektroprivredom o produžetku saradnje", rekao je Kramehmedović za naš portal. Nije precizirao o detaljima, ali je poznato da ugovor s Elektroprivredom BiH uskoro ističe.

Sličan odgovor je naša ekipa dobila iz Elektroprivrede BiH. 

"Tačno je da Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse, odnosno trenutno važeći Aneks na Ugovor ističe 31.12.2023. godine, te da nadležne stručne službe u okviru JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo razmatraju potpisivanje novog ugovora s javnim emiterima.

S obzirom na to da je riječ o poslovnoj Odluci, Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo će nakon razmatranja svih elemenata, zauzeti konačan stav o istom, u potpunosti poštujući odredbe Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Zakona o Javnom servisu radio-televizije Federacije BIH, kojim se reguliše naplata RTV takse", rečeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Elektroprivrede BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije