Sindikat BHRT-a: Većina radnika prima plaću ispod 800 KM, doprinosi se ne uplaćuju, regresa nema...

1
Radiosarajevo.ba
Sindikat BHRT-a: Većina radnika prima plaću ispod 800 KM, doprinosi se ne uplaćuju, regresa nema...
Radiosarajevo.ba / Zgrada BHRT-a u Sarajevu

Reprezentativni sindikat u BHRT-u uputio je danas, povodom teške situacije u kojoj se naša kuća nalazi, pismo Parlamentu Bosne i Hercegovine koja je osnivač BHRT-a, Upravnom odboru i menadžmentu BHRT-a, Vijeću ministara BiH, entitetskim Vladama, ali i građanima i javnosti koji plaćaju RTV taksu i koji, kako se navodi, moraju znati istinu o trenutnoj situaciji u državnom javnom servisu BHRT.

Pismo objavljujemo u cijelosti:

"S obzirom na to da se postojeći Zakon ne poštuje i da se RTV taksa koja se prikuplja ne raspoređuje na način predviđen zakonom, te da dobar dio uposlenika BHRT-a opslužuje RTV Federacije BiH (snimatelji, tonci, video mikseri, montažeri …) i upravlja održavanjem zgrade RTV doma (grijanje, hlađenje, protivpožarna zaštita, obezbjeđenje, elektroenergetika, liftovi …) zbog čega ima enormne troškove koje ne može izmiriti, nedostatak finansijskih sredstava uskoro bi mogao ugasiti Javni servis, čime bi Bosna i Hercegovina postala jedina zemlja u Evropi bez javne televizije.

Važno otkriće: U Hercegovini dokazano ljudsko postojanje staro više od 16.000 godina

Važno otkriće: U Hercegovini dokazano ljudsko postojanje staro više od 16.000 godina

Na sve ovo smo upozoravali i na protestima održanim u martu prošle godine, ali nažalost od tada se nije puno toga na bolje promijenilo. Osim što nam je, zahvaljujući Rezoluciji Federalnog parlamenta, deblokiran račun i omogućen dalji rad, sve drugo je puno gore, jer plaća se isplaćuje NETO, bez doprinosa!!!

Radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi još iz 2015. godine, što posebno predstavlja problem prilikom odlaska u penziju. Sve ovo se usložnjava trenutnom situacijom u kojoj još uvijek nemamo riješen nastavak prikupljanja RTV takse, što je trebalo biti riješeno produžavanjem ugovora sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine na još tri godine.

U proteklom periodu od oktobra ove godine, znajući šta nas čeka, kao predstavnici reprezentativnog Sindikata obišli smo sve političke predstavnike u državnom Parlamentu i na nivou Federacije BiH, kao i međunarodne zvaničnike, i upozorili ih na tešku socijalno-materijalnu situaciju uposlenika BHRT-a.

BHRT: RTRS nam duguje više od 75 miliona KM, od 2017. nisu uplatili ni marku

BHRT: RTRS nam duguje više od 75 miliona KM, od 2017. nisu uplatili ni marku

Od svih smo dobili verbalnu podršku, čak i neke konkretne prijedloge za pomoć radnicima, međutim do danas ništa se ne događa, a uposlenici BHRT-a i dalje obavljaju svoje poslove, prate političke trakavice, proteste i štrajkove i rade profesionalno i pošteno svoj posao, nas 60 posto za plaću ispod 800 KM dok je prosječna plaća u FBiH oko 1300 KM, a sindikalna potrošačka korpa za novembar je za nas nezamislivih 2.954,80 KM!!!

Mi ne znamo šta je to regres. Naš topli obrok je još uvijek 7 KM!!!

Odgovornost za nastalo stanje snose svi od menadžmenta do političkih struktura, ali nikako zaposlenici: snimatelji, tonci, tehničari, vozači, spremačice koji su potplaćeni i bez kojih ne mogu raditi ni administrativci, novinari, producenti, urednici, a svi zajedno rade i to u turnusima, 24 /7.

Čini nam se da većini političara odgovara ovaj haos i nered koji su sami kreirali, čak nam se na naše pozive i zahtjeve upućene prije petnaestak dana za termin novog sastanka, kako bi saznali šta se dešava i u čemu je problem, nisu udostojili ni odgovoriti. A menadžment BHRT-a uvijek i iznova na sve upite Sindikata odgovara da nema novaca.

Dio uposlenika naše kuće opslužuje oba javna servisa u zgradi RTV doma, a za svoje usluge, uposlenike, prostore i kapacitete BHRT-u se plaća po minornim cijenama (trenutno najnižim na tržištu) koje se nisu mijenjale od 2006. godine. Sve je poskupjelo, životni standard skače izdana u dan, mi nemamo novca za plaće i doprinose, dok se drugi bahate i razmeću našim novcem.

Posljedični problem svega je i odlazak kvalitetnog kadra, ponajviše zbog niskih primanja.

BHRT
Print Screen: BHRT

Obećavali su nam i Zeleni i Crveni i Plavi i Crni i Bijeli da će nas podržati, da moramo opstati, ali samo na riječima, konkretne pomoći nema ni od koga!!!

Nešto se mora mijenjati, nepošten je i nesrazmjeran odnos plaća onih koji rade, stvaraju, neposredno u realizaciji i emitovanju programa, i menadžmenta.

Kada su u pitanju uvjeti rada, situacija je alarmantna, pogotovo kada je u pitanju elektro i mašinska energetika, jer radimo na opremi staroj više od 40 godina, što ugrožava i program i uposlenike i o ovome redovno upozoravamo menadžment.

Nalazimo se u nezavidnoj poziciji i alarmiramo sve koji mogu pomoći, od državne i entitetske vlasti, da se uključe u iznalaženje rješenja stabilnog finansiranja javnog RTV servisa, koji je jedan od 14 prioriteta na evropskom putu, a čiji radnici se zbog neprovođenja Zakona o sistemu javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini nalaze na rubu egzistencije.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u apeluje i da se prestane sa politizacijom Javnog servisa BiH koji pokušava ostati nezavisan, profesionalan, u službi svih građana, naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini.

Treba da znaju i oni koji ne plaćaju RTV taksu i koji žele da nas ugase, da zahvaljujući našim repetitorima imaju u svojim domovima signal za sve silne kanale koje mogu da prate. Ako se ugase repetitori Javnog servisa BIH nastaće medijski mrak u Bosni i Hercegovini, a mislimo da to nikom nije u interesu", stoji u pismu Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, koje potpisuje predsjednica Sindikata Merima Kurtović Pašalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije