FIA prva u regiji dobila certifikat da nije podložna korupciji

0
Fena
FIA prva u regiji dobila certifikat da nije podložna korupciji
Foto: Fena / S uručenja certifikata

Finansijsko-informatička agencija (FIA) prva je u regionu koja posjeduje certifikat, koji potvrđuje da nije podložna korupciji.

Ovoj bh. agenciji certifikat IS0 37001:2016 je uručen danas u Sarajevu, a on predstavlja prvi međunarodni standard iz oblasti sistema upravljanja namijenjenog za borbu protiv mita i korupcije, koncipiranog tako da pomogne organizacijama u borbi s rizikom od mogućeg podmićivanja u njihovim vlastitim radnim procesima.

Navedeno je i to da će ISO 37001 pomoći u sprečavanju, otkrivanju i rješavanju problema podmićivanja, bilo da se radi o podmićivanju organizacije ili podmićivanju u njenu korist, njenih zaposlenih ili poslovnih partnera.

Nezavisni auditori Intercerta, međunarodno akreditiranog certifikacijskog tijela, izvršili su provjeru usaglašenosti procesa, poslovnih politika i odluka sa zahtjevima norme 37001:2016, te potvrdili da sistem upravljanja u FIA nije podložan koruptivnim aktivnostima.

Direktor FlA-e Esad Mahmutović je kazao da su certifikat zaslužili i da je on logički slijed napora Finansijsko-informatičke agencije kroz četiri godine, kako postoji, da pokaže i dokaže "da u ovoj sredini možemo izgraditi sopstvenim snagama, sopstvenom pameću, uređen sistem po svim svjetskim standardima".

Mahmutović je dodao da je ovo jedan sasvim prirodan slijed - uredili su sistem, a nakon toga, pošto su informatička agencija koja raspolaže sa ogromnim brojem podataka, uradili su sve da imaju sigurnost u informacionom sistemu.

"U informacionom sistemu uvijek razvijamo neke odbrambene zaštite od drugog, da ne bi drugi ušao u naš sistem, da nam ne bi pokupio podatke, i tu se dosta uspješno borimo. Međutim, ostaje druga stvar gdje su sve firme veoma ranjive, a to je da su svi informacioni sistemi ranjivi unutar, u firmi, na ljudske resurse", naveo je direktor FIA-e.

Napomenuo je da isto tako štite i druge u tom sistemu, kazavši da su oni, na primjer, konektovani u Federaciji BiH sa 19 banaka.

"Kada smo mi dobro zaštitili naš sistem, mi štitimo i tih 19 banaka. U praktičnoj primjeni je značaj 37001, a samo dobijanje tog certifikata govori da iza toga stoji jedan naporan rad ekipe u Finansijsko-informatičkoj agenciji ", zaključio je Mahmutović.

Kazao je da im je certifikat dodatni poticaj da nastave s politikom poslovanja koja je zasnovana na principima zakonitosti, kompetentnosti, optimizaciji poslovnih rizika, odgovornosti i transparentnosti.

Jedan od auditora Intercerta Predrag Ranitović kazao je da je standard 37001 prvi standard za borbu protiv korupcije.

"To sa sobom donosi određene benefite koji se pokazuju na način da su oni usaglašeni sa zahtjevima ovog standarda i pokazuju svojim trećim stranama da se bore protiv korupcije i doprinose unapređenju u borbi protiv korupcije u ovom sektoru", kazao je Ranitović.

Dodao je da je ova institucija usaglašena i sa drugim standardima i ta kompatibilnost donosi rejting i respektabilnost ka brendu jedne institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije