Mahmutović: Najviše kompanija u FBiH posluje u sektoru trgovine na veliko i malo

N. K.
Mahmutović: Najviše kompanija u FBiH posluje u sektoru trgovine na veliko i malo
Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije FBiH - FIA, finansijske izvještaje za 2017. godinu predale su 22.343 privredna društva, 8.496 udruženja građana, 35 banaka, 1.593 budžetske organizacije, 12 fondova i 17 osiguravajućih kuća.

Međutim, prema podacima do kojih smo došli, FIA je uputila 14.644 opomena pred pokretanje prekršajnog postupka za pravne subjekte koji nisu izvršili zakonsku obavezu predaje finansijskih izvještaja za prošlu i sve prethodne godine.

"Porezna Uprava FBiH je dalje nadležna za podnošenje prijave za pokretanje prekršajnog ili kaznenog postupka za koji su propisane novčane kazne za pravno lice u iznosu od 5.000-15.000KM i za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 500-3.000KM.", rekao je za Radiosarajevo.ba Esad Mahmutović direktor FIA-e.

U opomeni koja je poslana na 14.644 adrese, podsjeća se da su skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH pravni subjekti dužni sastaviti svoje finansijske izvještaje i predati FIA-i, prema sjedištu pravnog subjekta, u zakonski propisanom roku.

Direktor Mahmutović je u razgovoru za Radiosarajevo.ba je kazao da iz pokazatelja do kojih su došli obradom podataka iz finansijskih izvještaja trend rasta je prisutan u FBiH u protekle tri godine i to u porastu broja kompanija, vrijednosti ukupne imovine, vrijednosti prihoda, prihodima od izvoza, broja zaposlenih, broja kompanija sa ostvarenom dobiti, kao i ukupne ostvarene dobiti. 

"Smanjuje se broj kompanija sa gubitkom, kao i ukupni iznos gubitka u kompanijama u FBiH u protekle tri godine”, rekao je Mahmutović.  

Kako nam je rekao, na osnovu podataka iz registra finansijskih izvještaja najveći broj privrednih društava  nalazi se u Kantonu Sarajevo: 7.350 privrednih društava odnosno 33.3 posto

"Kada su u pitanju privredne grane, najviše kompanija je registrirano u oblasti trgovine na veliko i malo, a ova privredna grana zajedno sa prerađivačkom inudstrijom zapošljavaju gotovo  50 posto ukupno zaposlenih u FBiH.  Više od 65 posto prihoda od izvoza ostvari prerađivačka industrija, dok najveću dobit ostvaruju kompanije na veliko i malo.", istakao je Esad Mahmutović direktor FIA-e u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije