Parlament odbio prijedlog: Neće biti uvedena doživotna zatvorska kazna u BiH

Fena
Parlament odbio prijedlog: Neće biti uvedena doživotna zatvorska kazna u BiH
Iako je Dennis Gratz, predlagač izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH, iznio neke poprilično dobre argumente za uvođenje doživotne zatvorske kazne, njegov prijedlog je odbijen na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Drastičnih promjena u Krivičnom zakonu FBiH, dakle, neće biti u narednom periodu, a većinom glasova poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odbijen je i prijedlog da se onemogući otkup zatvroske kazne za teška krivična djela.

Podsjećamo, u razgovoru sa novinarima portala Radiosarajevo.ba, Gratz je kazao kako je ovaj prijedlog zakona čekao od septembra da bude uvršte na dnevni red neke sjednice. Čini se da je cijeli taj proces čekanja bio uzaludan, te da ćemo još dugo čekati zatvorsku kaznu koje će se bojati svi prekršioci krivičnog zakona.

Gratz je tada pojasnio da je njegov motiv za ove zakonske izmjene bila loša sigurnosna situacija i veliki broj brutalnih krivičnih djela, koji su uništili iluziju da živimo u sigurnom društvu. Utemeljenje je, tvrdi, pronašao u zakonodavnim praksama drugih europskih država, a sve u cilju kako bi se smanjio broj krivičnih djela i kako bi se počinioci sklonili sa ulica.

U tom razgovoru istakli smo i neslaganje struke sa ovim prijedlogom zakona, te nam je tada advokat Damir Alagić kazao kako je "priča o doživotnom zatvoru više namijenjena javnosti, nego što je utemeljena u kaznenoj realnosti".

Dodao je i to da bi o takvim izmjenama trebale govoriti sudije, tužioci i advokati, a ne političari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije