Ambasadorica Cormack otkrila detalje: Zbog čega je tačno Dodik pod sankcijama

Fena
Ambasadorica Cormack otkrila detalje: Zbog čega je tačno Dodik pod sankcijama
Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku još uvijek su tema bh. javnosti te je tako, tokom posjete Foči, Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH još jednom istakla razloge za uvođenje sankcija.

Ambasadorica Cormack je kazala kako je stav SAD-a jasan u ovom slučaju i da tu nema dvojbi, a na pitanje da li će se Europska unija pridružiti ovim sankcijama kazala je kako to pitanje treba postaviti direktno predstavnicima EU.

"Što se tiče SAD-a mi smo bili veoma jasni u stavu da su ove sankcije uvedene zato što se odnose na neke stvari koje mi smatramo veoma ključnim, a to je vladavina zakona i prijetnja secesijama. S druge strane, smatramo da su one podrška BiH na putu ka EU", istakla je Cormack.

SAD su, kako je dodala, stale u odbranu Daytonskog sporazuma, koji je veoma važan za državu u kojoj je ona ambasadorica.

Novinare je također interesiralo i to da li je njena pozicija ambasadorice u BiH ugrožena dolaskom Trumpa na mjesto predsjednika, na što je ona odgovorila da je ona profesionalni diplomata, te da je posvećena ostanku u BiH.

"SAD imaju dva načina na koji se imenuje ambasadori i to je duga i jako poznata tradicija. Dvije trećine su profesionalni diplomati, a jedna trećina su politički imenovani, i oni podnose ostavke kada se mijenja administracija. Pošto sam ja profesionalni diplomata, posvećena sam tome da ostanem u BiH, jer je ovo veoma zanimljivo i složeno mjesto", zaključila je Cormack.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije