Maureen Cormack ostaje ambasadorica SAD u BiH

Radiosarajevo.ba
Maureen Cormack ostaje ambasadorica SAD u BiH
Aktuelna ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack nastavit će obnašati ovu funkciju i pod novom američkom administracijom predsjednika Donalda Trumpa.

Ambasadorica Kormak je karijerni diplomata, odnosno nije politički postavljena na ovoj diplomatskoj funkciji. Stoga od nje nije zatražena ostavka, objasnili su u Američkoj ambasadi u Sarajevu za Srnu.

Podsjećamo, nedugo pošto je Donald Trump položio zakletvu i postao četrdeset peti predsjednik SAD, otpustio je sve ambasadore, ali nije objavio imena svih njihovih nasljednika.

Trump je naredio da svi ambasadori u američkim predstavništvima u svijetu napuste svoje funkcije još jučer. Naravno, to su zvaničnici koje je imenovao bivši predsjednik Barrack Obama.

Tranzicijski tim je još 23. decembra najavio da "neće biti izuzetaka" te da će svi ambasadori morati da napuste svoje funkcije.

Više od 80 ambasadora širom svijeta su morali da napuste svoje funkcije, a ovaj potez bi mogao i da oteža odnose SAD sa nekim zemljama, posebno sa onim koje imaju "osjetljive" odnose sa Amerikom, navodi Independent.

To uključuje Njemačku, Veliku Britaniju, Kanadu, ali i ostale bitne saveznike. Također, ambasadori su smijenjeni i u Kini, Japanu, Indiji te Saudijskoj Arabiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije