Usvojen Nacrt zakona: Biomedicinski potpomognuta oplodnja postaje realnost

Radiosarajevo.ba, Fena
Usvojen Nacrt zakona: Biomedicinski potpomognuta oplodnja postaje realnost
FOTO: Fena / Ilustracija
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na svojoj 16. redovnoj sjednici usvojio je Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Nacrt zakona koji je predložio Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH podržala je većina poslanika, a nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva prepravilo raniji tekst ranije dostavljenog zakona, u skladu sa prijedlozima Europske komisije.

Ovaj nacrt daje osnov zavodima zdravstvenog osiguranja, federalnom i kantonalnim, da finansiraju biomedicinske tretmane neplodnim parovima, koji to žele, u cilju dobijanaj potomstva.

Tekst je na ovoj sjednici proceduralno vraćen u nacrt iako je bio predložen po skraćenom postupku.

Ipak, predlagači ovog zakona iz SDP-a BiH još uvijek nisu zadovoljni, zato jer je zakon usvojen u formi nacrta, te su kroz saopćenje upućeno javnosti kritizirali koaliciji SDA-HDZ, optuživši ih da usvajanjem ovog zakona u formi nacrta "produžavaju agoniju parova koji ne mogu imati djecu", kao i to da "ne brinu o novim naraštajima" u BiH.

 Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Zlatko Kravić, koji je direktor Opće bolnice u Sarajevu, tokom rasprave je rekao da će podržati zakon i upozorio da je u prošloj godini, u toj bolnici rođeno 1.050 beba, dok je prethodne 2015. broj novorođenih bio 1.250.

I u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je također bio manji broj poroda u 2016. nego u prethodnoj godini, rekao je Kravić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije