Sabina Ćudić: Djeca ne smiju biti privilegija bogatih

Jasmina Ćebo
Sabina Ćudić: Djeca ne smiju biti privilegija bogatih
Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić i Peđa Kojović
Nakon inicijative Sabine Ćudić podignuta je dobna granica i izjednačena vanbračna zajednica s brakom u pristupu sredstvima za refundaciju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje.

Sabina Ćudić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, pozdravila je izmjenu na osnovu inicijative koju je pokrenula Naša stranka, a koliko je trajao put do usvajanja odluke, za portal Radiosarajevo.ba je pojasnila:

"Prije nešto više od mjesec dana uputila sam u proceduru Prednacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji je Skupština oborila. Dakle, nije usvojila nacrt. Nakon toga smo obećali da nećemo odustajati od ove teme, te sam kao inicijativu podnijela da odluku o refundiranju troškova Zavod za zdravstveno osiguranje dopuni, jer je ta odluka bila diskriminatorna prema vanbračnim zajednicama i ženama na osnovu broja godina koja, za razliku od ostatka Evrope, dobno graniči, te je bez ikakvog razloga stavljena na 36 godina.

Problematizirali smo odluku koja je u suštini bila diskriminatorna, problematična i dosta nasumična.

Iz tog razloga smo podnijeli inicijativu za niz ovih izmjena koji ukidaju tu vrstu diskriminacije i većina naših prijedloga je usvojena. Radilo se o nekih mjesec i po dana. Naravno, vlada u svom saopćenju nije stavila da se radi o inicijativi Naše stranke, ali je to direktan odgovor na moju inicijativu“, pojasnila je Ćudić.

Zašto je važno zakonsko rješenje, Čudić je pojasnila: 

"Zakon bi pojednostavio ovu oblast, odnosno, omogućio bi manje komplikovan put parovima koji se bore s neplodnošću da dobiju sredstva za liječenje. Na ovaj način radi se o refundaciji. Mada, i dalje smatram da se radi o diskriminaciji. Za mene je ovo jako mala pobjeda", rekla je Sabina, naglašavajući kako rat nije dobiven, jer se i dalje moraju imati sredstva za biomedicinski potpomognutu oplodnju pa tek onda aplicirati za refundaciju. To, prema riječima zastupnice, nije dugoročno rješenje.

"Ali jeste bolje rješenje nego ono koje je Vlada do sada imala. I dalje moramo vršiti pritisak . Sada smo dobili 'vjetar u leđa' da se ova odluka pretvori u zakon koji će u startu finansirati biomedicinski potpomognutu oplodnju, a ne refundirati one koji imaju ili sredstva ili su kreditno sposobni", navodi Ćudić, istaknuvši kako i dalje stoji iza onoga što već godinu dana Vladi govori – djeca ne smiju biti privilegija bogatih. To je ljudsko pravo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije