Sabina Ćudić: Ne igrajte se zdravljem djece, zatvorite škole

Radiosarajevo.ba
Sabina Ćudić: Ne igrajte se zdravljem djece, zatvorite škole

Dok struka apelira na građane da ne napuštaju svoje domove i ne otvaraju prozore, Vlada Kantona Sarajevo odbija proglasiti vanredno stanje i pušta djecu da idu u školu i provode nedopustivo veliku količinu vremena na otvorenom (dolazak/odlazak u školu, veliki odmor, itd.) što je dokaz ogromne neozbiljnosti i neodgovornosti Vlade - koja se neometano nastavlja voziti službenim vozilima, dodatno ispuštajući otrove koje djeca udišu na putu do škole, smatra Sabina Ćudić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

"Ova Vlada se mora prestati igrati zdravljem djece. Situacija je takva da doktori apeliraju na sve stanovnike da ne napuštaju svoje domove, jer je zrak u toj mjeri pun otrovnih materija da nekoliko minuta na otvorenom uzrokuje glavobolju i poteškoće u disanju. Nikako drugačije se ne može, u tom kontekstu, tumačiti odluka Vlade da se ne proglasi vanredno stanje nego kao opasno igranje zdravljem djece. A ako nastave ignorirati problem - nisu čak uradili ni analizu zraka! - onda će snositi odgovornost za čin svjesnog trovanja djece", kazala je Sabina Ćudić.

"Kao zastupnica u Skupštini KS-a i kao stanovnica Sarajeva tražim od Vlade da hitno obustavi nastavni proces u osnovnim i srednjim školama. Ne postoji ni najmanja šteta koju bi takav postupak napravio - djeca mogu nadoknaditi izgubljene sate u sunčanim periodima - dok svako dalje prolongiranje takve odluke može nanijeti nenadoknadivu štetu", dodala je.

"Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo je objasnila da djeca - koja ako su prva smjena, u ranim jutarnjim satima idu u školu, odnosno u kasnim večernjim satima se vraćaju kući ako su druga smjena - predstavljaju populaciju koja je najpodložnija oštećenjima disajnih puteva. Ako Vlada hitno ne obustavi rad škola, onda svi roditelji trebaju samoinicijativno ostaviti djecu kod kuće, jer će ih samo tako moći spasiti od otrova u zraku koji im mogu dugoročno narušiti zdravlje, čak u toj mjeri da stvar ima generacijske posljedice. Jer na savjest Vlade i resornog ministarstva, kao odgovornih instanci za provođenje mjera protiv otrova u zraku, očito ne možemo računati", zaključila je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije