Sabina Ćudić: Uspostavljanjem Federalnog fonda riješit će se pitanje trudnica i porodilja (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sabina Ćudić: Uspostavljanjem Federalnog fonda riješit će se pitanje trudnica i porodilja (FOTO)

„Imam već jedno dijete, naknada za porodilje je mizerna, sada radim u NVO. Zaposlena sam i poslodavac mi je ponudio produženje ugovora, za zaposlene naknada iznosi 360 KM. S obzirom na to da će mi se vršiti promjena ugovora, pitala sam, šta ako ne budem zadovoljna ugovorom, dobila sam odgovor, ideš na biro. 

A naknada za nezaposlene je 160 KM. Velika je disproporcija u naknadama između zaposlenih i nezaposlenih žena. Smatram da treba zaštiti žene koje su nezaposlene, jer biti majka nije lagan posao“, kazala je Onahti Čerkez, trudnica koja je prisustvovala na današnjem skupu trudnica i porodilja sa zastupnicima i zastupnicama ispred Parlamenta FBiH

Kampanju (Ne)diskriminacija porodilja u FBiH organiziralo je Udruženja Žene ženama pod nazivom Za jednaka prava za sve porodilje i djecu. Mi nismo same!

Onahti Čerkez uputila je poziv parlamentarcima da pokušaju biti žena majka, domaćica, uspješna poslovna žena i da na kraju dana zadrže osmijeh na licu. 

Razgovarali smo i sa Sabinom Ćudić , zastupnicom u Skupštini KS-a. Izjavila je kako se nada da će ovo biti posljednja godina da se govori o ovoj temi, te da će se pitanje porodilja i trudnica sistemski riješiti federalnim fondom koji bi za rezultat imao ukidanje diskriminacije žena prilikom zapošljavanja i povećanje stope zaposlenosti žena (učešće žena u radnoj snazi u BiH je najniže u Evropi). Naglasila je kako je pitanje trudnica prioritetno pitanje i iziskuje viši nivo i da se ne smije prepustiti kantonima. 

Parlamentarke i aktivistice zajedno: Naša analiza dokazuje da novca za porodilje ima

Trenutno nivo naknada varira od kantona do kantona i dodatno se smanjuje. Zakon definira da će pitanje porodiljskog biti regulirano zakonskim propisom. Ova kampanja ima fokus na donošenju nove regulative porodiljskog kako bi bila jedinstvena za sve kantone, te osnivanje fonda za isplatu porodiljskih naknada.

Dennis Gratz za Radiosarajevo.ba je izjavio:

“ Radimo intenzivno na tome da porodiljske naknade integriramo u jedan sistem koji će biti implementiran na nivou Federacije s obzirom na to da postoje nejednakosti u visini iznosa i načinu redovitosti isplata. U ovom trenutku ozbiljnu politiku nataliteta pripremaju i razvijaju NVO, a moram reći da tim NS koju između ostalog predstavljaju Dina Duraković i Sabina Ćudić u velikoj mjeri već imaju pripremljene politike za koje smo dobili saglasnost, čak i premijera Fadila Novalića

Cilj nam je da trajno uspostavimo sistem porodiljskih naknada kao budžetski izdatak koji će odgovarati potrebama porodilja i njihovih porodica, a istovremeno ispunjavati i potrebe BiH kao društva, koje je nažalost pogođeno bijelom kugom i odlivom stanovništva u katastrofalnim razmjerima.“ 

Fondacija CURE s prijateljima i prijateljicama organizirala je osmomartovski marš. Naglasili su da su ženska prava samo na „papiru“, a neke od slogana možete vidjeti u galeriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije