Ministri, parlamentarci i državni službenici dobili regres "pod prijetnjom tužbi"

3
M. R. S.
Ministri, parlamentarci i državni službenici dobili regres "pod prijetnjom tužbi"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH

Federalni ministri, zastupnici i delegati Parlamenta FBiH, kao i državni službenici i namještenici, dobili su regres, još jednu od naknada na koju imaju pravo zaposleni u državnoj službi.

Regres im je uplaćen prije nekoliko dana, i iznosi oko 470 KM.

Iznos je isti za sve, kako namještenike, tako i ministre jer se računa kao 50 posto od prosječne plaće FBiH.

Zanimalo nas je zašto je regres isplaćen sada, posebno imajući u vidu lošu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi ogroman broj zaposlenih u privatnom sektoru, a koja je uzrokovana pandemijom COVID-19.

Pandemija još traje, a jedan od izvora pomoći za privrednike je upravo - budžet.

Prema informacijama koje smo dobili, iz Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH su upozorili Vladu da spremaju tužbe ako zaposlenim u državnim institucijama ne bude isplaćen regres.

Kako je pojašnjeno, regres je isplaćen da se izbjegnu i tužbe, a i to je zakonska obaveza, te je njegova isplata predviđena budžetom.

Iz Vlade FBiH su ustvrdili da je FBiH zadnja isplatila ovu naknadu, nakon svih kantona, općina, javnih preduzeća, te da to nisu učinili ranije jer su čekali da se stanje normalizira.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, potvrdio je da je isplaćen regres, nakon što su Vladi uputili zahtjev za isplatu.

"Regres je predviđen zakonima i kolektivnim ugovorom. Poslali smo i urgenciju. Da ne idemo advokatskoj kancelariji", rekao je Kurtović.

Na pitanje da li je ovo trenutak za regres, Kurtović je odgovorio da jedan referent, sekretarica premijera Fadila Novalića, ima plaću od 950 KM, da zaposlenici moraju plaćati režije, vjerovatno i kredit imaju, te regres dobro dođe. Dodao je da jedan stručni saradnik u Vladi FBiH ima platu od "tek" 1.150 KM, neto.

"Tu nema ništa sporno. Ne radi se o velikim iznosima", kazao je Kurtović.

Podsjetimo da se iz federalnog budžeta finansira nešto više od 8.150 zaposlenih. Tu su i članovi Vlade FBiH, kojih trenutno ima 15, kao i 98 poslanika i 54 delegata u Parlamentu FBiH od kojih su većina profesionalci, odnosno primaju plaću i sve naknade.

To znači više od 3,8 miliona KM za regres, naknadu za korištenje godišnjeg domora kojeg su, barem u Parlamentu, imali duže od mjesec dana.

Stevanović poklanja svoj regres

Dragan Stevanović (SDP BiH), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, objavio je na svom Facebook profilu da će novac za regres dati prvom građaninu Kantona Sarajevo koji je zbog pandemije ostao bez posla.

"Danas sam putem društvenih mreža saznao da je delegatima i zastupnicima PSFBiH uplaćen novac kao regres za godišnji odmor.

Meni taj novac do ovog momenta nije uplaćen a ako bude istog momenta će biti prosljeđen prvom građaninu KS koji je zbog Covid epidemije ostao bez posla (bez slikanja i prikupljanja jeftinih političkih poena) iz čisto moralnih razloga", napisao je Stevanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije