Objavljeno: Pogledajte koliko su federalni delegati zaradili od početka godine

3
M. R. S.
Objavljeno: Pogledajte koliko su federalni delegati zaradili od početka godine
Foto: Dom naroda / Sa sjednice

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH su, za prvih devet mjeseci ove godine, inkasirali skoro 1,6 miliona KM na ime plaća i naknada.

Za to vrijeme održali su devet zasijedanja, s tim da se tri zapravo odnose na nastavke ranije započetih sjednica, a jednu su sjednicu održali da bi dopunili Poslovnik o radu i omogućili da online rade za vrijeme vanrednih uslova.

Samo za plaće su profesionalni delegati od januara do kraja septembra dobili skoro 1,2 miliona KM. Imali su i topli obrok na šta im je iz budžeta FBiH uplaćeno oko 76.220 KM. Za smještaj su dobili 28.729 KM, a na ime naknade za odojeni život 113.347 KM.

Imali su i naknade za četiri vikend posjete porodici, za šta im je isplaćeno 57.962 KM.

Tabela primanja delegata - undefined

Foto: Printscreen: Tabela primanja delegata

Poređenja radi, prosječna neto plaća zaposlenih u FBiH iznosi 949 KM, za koju prosječan radnik radi 40 sati sedmično, s tim da veliki broj njih radi i više, i za nižu plaću. Istovremeno, ekonomisti Svjetske banke nedavno su naveli da se, između ostalog, kao posljedica pandemije broj zaposlenih osoba o jula 2020. smanjio za oko 3 procenta u odnosu na isti period 2019., a broj građana prijavljenih kao nezaposleni se povećao za više od 19.000.

Prema podacima koji su objavljeni na web stranici Doma naroda, najviše sredstava iz budžeta za plaće i naknade za prvih devet mjeseci ove godine dobio je delegat Mladen Lonić (SDP) - 40.223 KM.

Odmah iza njega po primanjima je Nikica Bosnić (DNS) - 40.079 KM. 

Slijedi delegat Ilija Ilić (HDZ BiH) koji je za devet mjeseci dobio 39.474 KM, a tek iza njih je predsjedavajući Doma naroda, Tomislav Martinović (HDZ BiH), kojem je na ime plaća i naknada islaćeno 39.426 KM.

Pet savjetnika članova rukovodstva Doma naroda je za devet mjeseci dobilo 119.548 KM.

Tabela primanja delegata - undefined

Foto: Printscreen: Tabela primanja delegata

Kada su u pitanju neprofesionalni delegati, ima ih sedam i ukupno im je za primanja dato 25.253 KM, s tim da delegatu Aljoši Čampari, koji je i ministar unutrašnjih poslova FBiH i zastupnik u Skupštini KS, nije isplaćeno ništa.

Delegati Doma naroda nisu imali primanja na ime prevoza, dnevnica i regresa.

Tabela primanja delegata - undefined

Foto: Printscreen: Tabela primanja delegata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije