Federacija BiH dobila budžet od 5,4 milijarde KM, glasalo se dva puta

0
Fena
Federacija BiH dobila budžet od 5,4 milijarde KM, glasalo se dva puta
Foto: Parlament FBiH / Dom naroda

Budžet Federacije BiH za 2021. godinu prihvaćen je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta nakon dva kruga glasanja.

Naime, delegat Elmedin Konaković (Narod i pravda) iskoristio je poslovničku mogućnost te izrazio sumnju u rezultate prvog kruga, kada su se svi delegati izjašnjavali dizanjem ruku, i kada je konstatiran dovoljan broj glasova.

U drugom krugu glasanja delegati glasaju pojedinačno, prozivkom. Nakon pojedinačnog glasanja konstatovano je da je budžet dobio potrebnu većinu.

Federalni budžet za ovu godinu iznosi nešto više od 5,4 milijarde KM, tačnije 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta.

Delegati su na današnjoj sjednici odobrili i Zakon o izvršavanju budžeta, kao prateći akt.

Glasano je i o zaključku koji je predložio predsjedavajući Kluba delegata hrvatskog naroda Ivo Tadić (HDZ BiH), a kojim bi Federalna vlada bila zadužena da u slučaju izostanka aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), osigura kod drugih kreditnih institucija 428 miliona KM.

Ovaj zaključak nije usvojen.

Prethodno je federalni premijer Fadil Novalić (SDA) kazao da bi iz navedenog iznosa, više novca nego dosad bilo usmjereno u vidu grantova za potrebe nižih nivoa vlasti, kantona, koji su u nezavidnoj situaciji, odnosno razvoju privrede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije