Kajtaz: Ponašanje vijećnika BH Bloka odlučit će budućeg gradonačelnika Mostara

3
Radiosarajevo.ba
Kajtaz: Ponašanje vijećnika BH Bloka odlučit će budućeg gradonačelnika Mostara
Print Screen / Faruk Kajtaz

Konstiturirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara pokazala je svu kompleksnost političke situacije u ovom gradu, koja se dobrim dijelom prelijeva i na ukupne odnose u Federaciji BiH, i to ne samo u relacijama između SDA i HDZ BiH, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba mostarski novinar i politički analitičar Faruk Kajtaz.

Podsjetimo, sjednica Gradskog vijeća Mostara sinoć je prekinuta. Poslije prvog kruga glasanja dr. Mario Kordić iz HDZ-a dobio je podršku 15 vijećnika, za dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar glasalo je 11 vijećnika, dok je Irma Baralija iz BH bloka, kojega čine SDP BiH i Naša stranka, dobila pet glasova.

"Mostar je uvijek dio neke šire priče i tako je bilo i ovoga puta. Što se tiče samog zasjedanja, moglo se vidjeti da je Mostar u političkom smislu nastavio tamo, gdje je stao prije više od osam godina. HDZ BiH je očekivano i tradicionalno pokazao unisonost u političkom mišljenju i djelovanju, pri čemu je doprinos "hrvatskoj stvari" dala i navodno oporbena Hrvatska republikanska stranka", dodaje Kajtaz.

Koalicija Dodik-Čović

Prema njegovim riječima, malo iznenađenje je jasna podrška dr. Velibora Milivojevića sa srpske liste "Ostajte ovdje", kandidatu HDZ BiH za gradonačelnika, iako je ranije u javnosti najavljivao kako se nema namjeru opredjeljivati, te da želi biti "most" između političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka.

"Koalicija za Mostara 2020. predvođena SDA, odlučila je igrati na kartu proceduralnih pitanja i dijelom je i uspjela u tome, jer će se i o gradonačelniku glasati javno, što bi opet mogao biti problem za BH Blok (SDP BiH, Naša stanka) posebno u trećem krugu, kada bude dovoljna prosta većina. Na kraju, Koalicija za Mostara 2020. je
isprovocirala i prekid zasjedanja, jer, čini mi se, smatraju da će u ovih nekoliko dana "kupiti vrijeme" za moguće nove pregovore ili pak pritiske na BH Blok u kome se izgleda već pokazuju prve pukotine", analizira Kajtaz.

Nezavidna pozicija BH bloka

Nadalje, Kajtaz dodaje "kako nije siguran da su birači glasajući za BH Blok imali na umu da bi ta opcija mogla biti razlog glatkog izbora kandidata HDZ BiH za gradonačelnika".

"Naime, Irma Baralija ne samo da je ispala kao kandidat za gradonačelnicu već u prvom krugu, nego je dobila i dva glasa manje i odnosu na očekivanu podršku od sedam vijećnika!?", podvukao je Kajtaz.

Kakav rasplet očekuje?

"U ovih par dana glavna će se priča voditi oko odnosa Koalicije za Mostar i BH Bloka, jer je među hrvatskim strankama uz podršku dr. Milivojevića sve jasno. Koalicija Dodik-Čović nastavlja funkcionisati i taj savez samo čeka treći krug i računa na podjelu unutar „bosansko-hercegovačkog bloka stranka", ističe on.

O dogovoru SDA-HDZ

Odluka pada naravno u trećem krugu, gdje će konačan rezultat, bez dileme odlučiti ponašanje vijećnika BH Bloka.

"Oni su sami sebe doveli u situaciju kada je bilo koje od mogućih rješenja za njih suštinski loše, jer su u startu postavili letvicu visoko, trežeći bez jasne osnove, mjesto gradonačelnika, te odbili ponudu Koalicije da se podrži onaj kandidat iz bilo koje opcije, koji uđe u drugi krug i eventualno treći krug. Ostane li BH Blok i dalje "suzdržan" to će praktički omogućiti pobjedu dr. Marija Kordića iz HDZ BiH, te otvoriti prostor Koaliciji za Mostar da SDP BiH i Našu stranku optuži za "prodaju Mostara". Međutim u politici je par dana jako puno i vidjet ćemo šta se sve može dogoditi ili dogovoriti. U svakom slučaju očekuje nas pravi "politički triler", pojašnjava sagovornik Radiosarajevo.ba.

Komentirajući tvrdnje o navodim dogovorima SDA i HDZ-a o Mostaru, Kajtaz ističe da to nije realna opcija jer i lider HDZ-a Dragan Čovic i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, "bruse" trenutne loše odnose u Mostaru...

"To je dugotrajna borba u blatu u kojoj je Mostar samo jedna od runda...Bakir bi rado Čovicu "uzeo" Mostar, dok Dragan pokušava ojačati pregovaračku poziciju nastavkom kontrole nad Mostarom...Paket je i dalje u igri. Ali realno, bez dogovora HDZBiH i SDA teško da može biti nekog rješenja u Federaciji BiH", zaključuje Kajtaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije