Ibrahim Prohić: U Mostaru potvrđena politička ljubav SDA i HDZ

3
Radiosarajevo.ba
Ibrahim Prohić: U Mostaru potvrđena politička ljubav SDA i HDZ
Foto: RSE / Ibrahim Prohić

Nakon što je sinoć prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostara, uslijedili su brojni komentari političkih analitičara. 

Poslije prvog kruga glasanja, podsjetimo, dr. Mario Kordić iz HDZ-a dobio je podršku 15 vijećnika, za dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar glasalo je 11 vijećnika, dok je Irma Baralija iz Bh. bloka, kojega čine SDP BiH i Naša stranka, dobila pet glasova.

Dvojica mostarskih ljekara su se plasirala u drugi krug za izbor gradonačelnika u kojemu je kao i u prvome krugu potrebno dobiti dvotrećinsku podršku od ukupno 35 vijećnika.

Činjenica da su tokom jučerašnje sjednice za novog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Mostara "glatko" izabrani Ivan Zelenika iz HDZ-a BiH, te njegovi zamjenici Salem Marić iz SDA i Velibor Milivojević iz Srpske liste, otvorila je špekulacije o dogovorima iza scene.

Hrvatska novinska agencija (HINA) tako piše da će "u slučaju da Kordić, koji ima najviše izgleda postati novi gradonačelnik, bude izabran na tu funkciju na kojoj bi naslijedio Ljubu Bešlića (HDZ BiH), ostavku na čelu Gradskog vijeća podnijeti njegov stranački kolega Zelenika, i to mjesto prepustiti bošnjačkom kandidatu".

To je dodatni argument onima koji su uvjereni da gledamo nastavak starih politika.

"U Mostaru potvrđena politička ljubav SDA i HDZ. Mostar, simbolički (politički), ostaje "stožerni hrvatski grad". No, manipulacije su sada vidljivije. Prozirni spin (SDA) o lažnom patriotizmu i lažnoj deklaraciji za građansku Bosnu i Hercegovin je ogoljen", ocijenio je politički analitičar Ibrahim Prohić.

Prema njegovim riječima, Irma Baralija na mjestu gradonačelnice mogla je označiti novu političku i vrijednosnu paradigmu u Bosni i Hercegovini.

"Konzervantivci ne mogu iz svoje kože. Nije u pitanju samo ideološka matrica, već i interesi, to jeste, prije svega interesi. "Ja tebi, ti meni". Za iskorak iz blata i bijede čekati nam je Opšte izbore 2022. Pazi, ne čekati, već raditi. Nužno je da opozicija već sada definira novu viziju bh. društva. Kampanja pred izbore ne može kompenzirati ono što se propusti sada", upozorio je Prohić.

Podsjetimo, prošlogodišnji izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru održani su nakon punih 12 godina, a grad nije imao Gradsko vijeće punih osam godina.

Ustavni sud BiH je 2010. osporio odredbe Izbornoga zakona BiH koje se tiču grada Mostara, a koje je nametnula međunarodna uprava, zbog čega se nisu mogli raspisati izbori za Gradsko vijeće Mostara.

Dogovorom vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA sredinom prošle godine taj je proces deblokiran, te su u Parlamentu BiH usvojene izmjene izbornih propisa čime se omogućilo održavanje lokalnih izbora u tome gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije