Ibrahim Prohić: Namještena utakmica SDA i HDZ-a

Radiosarajevo.ba
Ibrahim Prohić: Namještena utakmica SDA i HDZ-a
Foto: RSE / Ibrahim Prohić

Najnovije komplikacije u procesu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini i iznenadno otkazivanje sastanka delegacija SDA i HDZBiH politički analitičar Ibrahim Prohić naziva „dogovorenom utakmicom“.

Politička agonija s neformiranjem vlasti, podsjetimo, traje već duže od godinu dana.

Piše: Faruk Vele

"Mi pratimo jedan politički igrokaz. Proizvodnju konflikta i stvaranje strahova kod ljudi. Na taj način oni (političke stranke) stvaraju situaciju da svi imaju alibi, jer su krivi oni drugi ili treći. A, zapravo, po mom sudu, a to je lako dokazati, u ovoj situaciji nema nevinih! Tačna je ocjena da su krivi i prvi i drugi i treći. Ako je najveći krivac SNSD i njihov vođa Milorad Dodik, pa se zbog njega ne može formirati vlast na državom nivou, kako onda da shvatimo da se vlast ne formira na federalnom nivou, pa ni na nivou određenih kantona gdje HDZ ima apsolutnu vlast!? Dakle, sve njihove tvrdnje lako je oboriti sa jednim ili dva argumenta ili dokaza", kaže Prohić za Radiosarajevo.ba.

Izetbegović objasnio razloge otkazivanja sastanka sa HDZ-om

Očekujem da će biti pameti, kazao je Izetbegović

Problem je, dodaje on, jer se javnost uglavnom bavi događajima i posljedicama, a ne uzrocima.

"Ja ću probati ukazati na uzroke, a uzroci su, prije svega, karakter etabliranih stranaka, u konkretnom slučaju to su tri vodeće stranke (SDA, HDZ BiH, SNSD), koje pokazuje ekstremnu društvenu neproduktivnost. Kad bismo tolerisali ironičnost u ovako ozbiljnoj situaciji, onda bismo mogli kazati da je utješnost u tome što vlast neće biti formirana u činjenici da, kada i bude formirana, neće biti efikasnija od ove sada!? Ja ću otići korak dalje pa ću reći da kad god ova vlast bude formirana, s ovim političkim faktorima, ona će biti manje efikasna u odnosu na aktuelnu vlast na državnom nivou, jer u toj aktuelnoj vlasti imamo barem jednog ministra i jedno ministarstvo koje rade kako treba. To je ministarstvo Mirka Šarovića. To je suština", ističe Prohić.

Na sceni je, dodaje Prohić, apsolutizacija etničkog principa i „bacanje pod noge svih demokratskih standarda i principa“, te gaženje tzv. opšteg ili javnog interesa zarad partikularnih i ličnih interesa.

„Na sceni je konstantno produciranje konflikata i njihovo dramatiziranje. Stranke na vlasti koje nisu sposobne riješiti doslovno nijedan vitalni, ne nacionalni, nego društveni problem, one su prinuđene da proizvode konflikte, da se na konfliktima održavaju. Da argumentiram ovo povremeno dramatiziranje. Mislim da je ova igra između SDA i HDZ, uključujući i otkazivanje sastanka u Mostaru, sračunato da bi se dobilo na toj vještačkoj dramatičnosti“, dodaje sagovornik Radiosarajevo.ba.

Zaključuje da se ovaj model vlasti koji imamo skoro 20 godina - sa dva prekida kada je SDP bio na vlasti - ne može popravljati nikakvim kozmetičkim intervencijama.

"BiH nužno treba radikalnu promjenu političke paradigme, jer na ovom modelu, na ovoj ideologiji, sa ovakvim političkim strankama, nikakve promjene nisu moguće. Mi svjedočimo tome da je izgubljen mandat i još godina dana u proteklih pet godina. Ja prognoziram, kakav god rasplet bude, i kad god se vlast formira nekakvim trulim kompromisom ili, pod pritiskom vanjskog faktora, da se mi nalazimo na pragu još jednog izgubljenog jednoga mandata. A to su strahovite posljedice", zaključuje Prohić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije