Evo šta su iz Skakinog kabineta odgovorili Zelenim beretkama

Radiosarajevo.ba
Evo šta su iz Skakinog kabineta odgovorili Zelenim beretkama
Foto: Fena / Abdulah Skaka

Nakon objave Udruženja "Zelene beretke", u kojoj su naveli da dvije godine imaju problema s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i premiještanjem spomenika kojeg su podigli svojim saborcima, na upit Radiosarajevo.ba odgovorili su iz Skakinog kabineta.

"Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branioca 'Bosnae-Zelene beretke' podnijelo je prijedlog za podizanje Spomen-ploče poginulim pripadnicima Zelenih beretki pri akciji oslobađanja kote 1162 — Vidikovac 08.06.1992. godine, a gradonačelnik Grada Sarajeva je ovaj prijedlog prihvatio i uputio kao svoju inicijativu na razmatranje Komisiji za spomenike Gradskog vijeća.

Predložena lokacija za podizanje spomen-ploče je na dolaznoj stanici Trebevićke žičare Ramo Biber, a prema idejnom rješenju koje je sastavni dio odluke. Komisija za spomenike je, postupaju u skladu sa Odlukom o podizanju spomenika od značaja za Grad Sarajevo, nakon razmatranja Inicijative, donijela odluku da je spomenik od značaja za Grad Sarajevo i predložila Gradskom vijeću Grada Sarajeva donošenje ove Odluke. Potom je donesena odluka o upućivanju u javnu raspravu od 20 dana", navode iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Dokument - undefined

Foto: Grad Sarajevo: Dokument

Međutim, dodaju, tek nakon što je javna rasprava okončana Gradskom vijeću je upućen novi stav Udruženja "Bosnae Zelene beretke".

"Odluku o podizanju spomen-ploče donosi Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. U ovom slučaju gradonačelnik je prihvatio inicijativu udruženja i predložio postavljanje spomen-ploče", odgovoreno je.

Zelene beretke spremne vratiti Šestoaprilsku nagradu zbog Skake

Udruženje "Zelene beretke" obratili su se javnosti zbog dvogodišnjeg problema koji imaju sa, kako navode, gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, i premiještanjem spomen ploče postavljene u znak sjećanja na 25 saboraca. U objavi na Facebook stranci navode da žele javnost upoznati kakvo je rukovodstvo SDA i gradonačelnik Skaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije