Obraćanje / Zelene beretke spremne vratiti Šestoaprilsku nagradu zbog Skake

07. 03. 2020. u 17:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 80

Udruženje "Zelene beretke" obratili su se javnosti zbog dvogodišnjeg problema  koji imaju sa, kako navode, gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, i premiještanjem spomen ploče postavljene u znak sjećanja na 25 saboraca.

U objavi na Facebook stranci navode da žele javnost upoznati kakvo je rukovodstvo SDA i gradonačelnik Skaka.

"Mi smo dobitnici najvećeg priznanja Grada Sarajeva, Šestoaprilske nagrade, i to za odbranu našeg grada i jedine nam domovine. Već duže vrijeme, oko 2 godine, pokušavamo da spomen ploču, koju smo postavili u znak sjećanja i poštovanja na naših 25 pripadnika u školi u Gaju, koji su 8. juna 1992. godine svoj život dali u oslobađanju kote Vidikovac .

Naša ploča s imenima naših pripadnika je 120 cm x 60 cm i željeli smo je samo prebaciti na dolaznu stanicu žičare Ramo Biber, jer na tom mjestu su naši suborci pripadnici dali svoj život.

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Skakom nam to ne dozvoljava jer je, kako kažu, spomen ploča velika i dozvoljava samo ploču dimenzije 60 cm x 40 cm na kojoj bi bio naš grb naš tekst i imena 25 pripadnika.

Objašnjavali smo gradskoj upravi da smo tražili spomenik koji nisu dozvolili, da smo onda tražili premještanje postojeće spomen ploče, ali ni nju nisu dozvolili, a onda su nam kao odobrili ploču malu na koju ne mogu stati naš grb , tekst i imena 25 poginuli pripadnika a mjesto su odredili koje nije vidno", ističu iz Zelenih beretki.

Objava - undefined

Foto: Printscreen: Objava

Dodaju da se, s druge strane, pojavio zahtjev "združene zločinačke vojske HVO", kako su napisali, kojim je Grad odobrio veliki spomenik, koji treba biti postavljen na Čengić Vili, "pred štabom gdje i bilo sjedište ove zločinačke jedinice koje smo mi opkolili i razoružali jer su počeli suradnju sa srbima četnicima a u to vrijeme je HVO Kiseljak počeo granatirati Sarajevo ta jedinica je i nestala".

Stoga, navode, pozivaju SDA "da urazume Skaku".

"Pozivamo SDA stranku da urazume svog podivljalog gradonačelnika da ne misli i on i oni da smo budale, da branioci ne mogu dići spomen ploču, a gradonačelnik bez ikakvog javnog poziva izda u zakup restoran na Vidikovcu i kafić u polaznoj stanici svom prijatelju to jest sam sebi", stoji u objavi Zelenih beretki.

Ističu da su spremni u znak protesta vratiti Šestoaprilsku nagradu.

Kontaktirali smo i Grad Sarajevo i zatražili komentar od Skake.

KOMENTARI (6)