Zelene beretke u Dobrovoljačkoj: "Kako smo izvojevali jednu od najznačajnih bitaka"

E. H.
Zelene beretke u Dobrovoljačkoj: "Kako smo izvojevali jednu od najznačajnih bitaka"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Zelene beretke u Dobrovoljačkoj

Kao i prethodnih godina, pripadnici Udruženja Zelene beretke i danas su se okupili u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu gdje su odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali prije 25 godina.

Zelene beretke uputili su čestitku građanima povodom 2. i 3. maja, dana odbrane glavnog grada BiH.

"Tih dana JNA je pokazala svoje lice iako su tad još građani vjerovali u snage JNA. Međutim, te snage su 2. maja krenuli u napad na grad, krenuli su na osvajanje Predsjedništva. Pripadnici Zelenih beretki, TO RBiH, pripadnici MUP-a napravili su tih dana čudo. Neprijatelja su vratili na početne položaje i izvojevali jednu od najznačajnijih bitaka", poručio je Vahid Alić iz Udruženja.

Dodao je da je tih dana na Aerodromu Sarajevo zarobljen i predsjednik Alija Izetbegović.

"Na današnji dan pripadnici JNA nisu ispoštovali dogovoreno i iz kasarni su izašli pod punom ratnom opremom. Izazvali su branioce na sukob, a stradalo je šest pripadnika JNA. Od tog dana kreće pakao za građane Sarajeva i krenula je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji", istakao je Alić.

Delegacija iz Republike Srpske danas kao ni prethodne godine nije posjetila Dobrovoljačku ulicu, već je počast stradalim vojnicima Jugoslovenske vojske odala u Istočnom Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije