Europski parlament usvojio izvještaj: "Secesionističke akcije vodstva RS destabiliziraju BiH"

9
Radiosarajevo.ba
Europski parlament usvojio izvještaj: "Secesionističke akcije vodstva RS destabiliziraju BiH"
Foto: EPA-EFA / Europski parlament

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je danas izvještaj komisije o Bosni i Hercegovini izvjestioca Paula Rangela.

U izvještaju usvojenom u utorak, zastupnici Odbora za vanjske poslove pozivaju Bosnu i Hercegovinu da ojača svoju spremnost za pregovore o pristupanju EU.

U promjenjivoj geopolitičkoj stvarnosti i obnovljenoj važnosti zapadnog Balkana u politici proširenja EU-a, zastupnici Europskog parlamenta pozdravljaju odluku Europskog vijeća u decembru 2022. da se Bosni i Hercegovini (BiH) dodijeli status kandidata. EU bi trebala, kažu zastupnici Odbora za vanjske poslove u izvještaju usvojenom u utorak, ubrzati pristupni proces BiH, ali naglašavaju da se proces mora temeljiti na zaslugama same zemlje.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Zastupnici Europskog parlamenta pohvaljuju brzu provedbu rezultata općih izbora održanih u oktobru 2022. i imenovanje nove vlade na državnom nivou. U izvještaju se bilježi intervencija visokog predstavnika kako bi se deblokirao politički zastoj i naglašava važnost postojanja vlasti na svim nivoima za uspješan nastavak reformskih procesa potrebnih za napredak na putu ka EU.

Sve političke vlasti trebale bi iskoristiti ovaj trenutni zamah kako bi značajno napredovale u provedbi 14 ključnih prioriteta za proces pristupanja, kažu zastupnici Europskog parlamenta, žaleći zbog sporog tempa provedbe otkako je Komisija postavila te kriterije 2019.

"Više od 25 godina nakon završetka rata, BiH je i dalje duboko podijeljena, podjelama koje promoviraju političke elite i secesionističkim pokušajima vodstva entiteta RS", naglašeno je u izvještaju.

U izvještaju se upozorava da je zemlja suočena s izazovima vladavine prava, upravljanja, odgovornosti, slobode izražavanja i medija te s korupcijom. Zastupnici ističu da demokratski napredak mora biti preduvjet da bi zemlja mogla dobiti sredstva iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU IPA III.

Oni su posebno jasni da zapaljiva retorika i secesionističke akcije vodstva RS destabiliziraju BiH, proturječe njezinoj EU perspektivi i ugrožavaju pristup finansiranju EU.

Sramotan govor hrvatskog zastupnika Tomislava Sokola na sjednici Europskog parlamenta o BiH

Sramotan govor hrvatskog zastupnika Tomislava Sokola na sjednici Europskog parlamenta o BiH

Potvrđuju podršku mandatima Ureda visokog predstavnika u jačanju stabilnosti i demokratskih procesa u BiH i operaciji EUFOR-a Althea za vojne aspekte u nadziranju provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

U izvještaju se pohvaljuje povećana usklađenost BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i poziva na izbjegavanje nedosljednosti u vanjskopolitičkim stajalištima BiH, pozivajući aktere da osiguraju učinkovitu provedbu svih ciljanih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije.

Izvještaj je usvojen sa 63 glasa za, 9 protiv i 3 suzdržana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije