Sramotan govor hrvatskog zastupnika Tomislava Sokola na sjednici Europskog parlamenta o BiH

20
Radiosarajevo.ba
Sramotan govor hrvatskog zastupnika Tomislava Sokola na sjednici Europskog parlamenta o BiH
Foto: EPP / Tomislav Sokol

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu, zastupnici su raspravljali o novoj strategiji Europske unije za proširenje.

U raspravi je učestvovao i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji se osvrnuo na trenutno stanje u Srbiji, Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini u kontekstu njihovog europskog puta.

Sokol je održao sramotan govor u Strasbourgu, gdje je podvukao da je vrijeme da se završi "uzurpacija hrvatskog mjesta u Predsjedništvu BiH od strane ekstremističkih bošnjačkih političara".

Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću

Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću

"Pozdravljam odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta kojom je spriječio izbacivanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda iz izvršne vlasti. Nadam se da će se nakon formiranja nove vlasti pristupiti završnom dijelu izborne reforme kako bi se onemogućila uzurpacija hrvatskog mjesta u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine od strane ekstremističkih bošnjačkih političara, što je trenutno slučaj", naglasio je Tomislav Sokol kada je govorio o Bosni i Hercegovini.

U dijelu govora o Srbiji i Crnoj Gori, Sokol je rekao:

"Proces proširenja Europske unije je u zastoju. Pored izostanka političke volje pojedinih država članica EU, glavni razlog tome je što su neke zemlje kandidati, poput Srbije, u reformskom smislu napravile nekoliko velikih koraka unatrag. Ponovne napetosti između Srbije i Kosova, srpsko neusklađivanje sa sankcijama Unije protiv Rusije, masovna propuštanja migranata prema EU, ukazuju na to da je Srbija glavni faktor nestabilnosti na području jugoistočne Europe.

Zbog toga Unija mora jače iskoristiti vlastite gospodarske i političke instrumente kako bi sankcionirala Srbiju, ukoliko se ona nastavi ponašati suprotno europskim vrijednostima. Povezan s time je primjer Crne Gore, koja je destabilizirana od strane onih političkih snaga koje ju žele vratiti pod okrilje Srbije i Rusije. Tome se moramo snažno suprotstaviti i zadržati Crnu Goru u zapadnoj sferi utjecaja, što je trenutno u velikoj opasnosti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije