Europska unija finansira novi projekat u Bosni i Hercegovini vrijedan 2,1 milion eura

0
FENA
Europska unija finansira novi projekat u Bosni i Hercegovini vrijedan 2,1 milion eura
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sastanak EU4Sport

Europska unija finansira novi projekat u Bosni i Harcegovini pod nazivom EU4Sport u vrijednosti 2,1 milion eura za obnovu i modernizaciju sportskih dvorana u 18 obrazovnih institucija.

Početak projekta ozvaničen je danas na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici svih 18 korisnika kao i Sektora za sport Ministarstva civilnih poslova BiH te predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava.

Šef kooperacije pri delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero predstavio je  projekat, za koji je kazao da je usmjeren na obnovu i unaprjeđenje uslova rada u fiskulturnim salama.

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

"Želimo da unaprijedimo uslove za sportski razvoj i generalno obrazovanje u BiH. Cijenimo sport kao jedan od načina za usmjeravanje i daljnji razvoj društva, za psihološki i društveni razvoj mladih, koji će da doprinesu BiH. Mi također podržavamo sve aktivnosti u obrazovnom sektoru u BiH i ovo je samo jedan od od takvih projekata", kazao je Ellero.

Direktorica OŠ "Ustikolina" iz Ustikoline Jasmina Omerbašić kazala je da se nastava  u toj školi  duži period izvodi u neuslovnoj fiskulturnoj sali za efikasno održavanje časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

"Neizmjerno nam je zadovoljstvo i sreća što smo se našli ovdje danas, što smo izabrani za ovaj projekat, jer časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja su veoma važni za pravilan rast i razvoj svakog djeteta. Obnova sale u našoj školi znači mnogo. EU izažavamo veliku zahvalnost učenika, roditelja i cijelog kolektiva, kao i svima koji su doprinijeli da budemo dio ovog projekta, da naša sala dobije novo ruho i da časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja budu onakvi kakvi dolikuju jednom obrazovnom sistemu", kazala je Omerbašić.

BiH dobila 303 miliona eura iz fondova Evropske unije, nema novca za RS

BiH dobila 303 miliona eura iz fondova Evropske unije, nema novca za RS

Direktor OŠ "Sveti Sava" iz Rogatice Milomir Draganić kazao je da je fiskulturna sala u toj školi izgrađena davne 1976. godine, te da od tada nije bilo značajnijih ulaganja.

"Sala se mora kompletno renovirati za 770 učenika, koji trenuno pohađaju našu školu. Zahvaljujemo EU što je omogućila ovaj projekat, što će utjecati na kvalitet časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i utjecati na kvalitet i kvantitet brojnih sportskih i kulturnih manifestacija koje se odvijaju o ovoj fiskulturnoj sali", kazao je Draganić.

Projekat EU4Sport usmjeren je na obnovu i unaprjeđenje uslova rada u fiskulturnim salama u 18 opština, 17 osnovnih škola, te Fakultetu sporta i tjeslenog odgoja u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije