Delegacija EU u BiH o raspodjeli sredstava: Projekti RS nisu ispunili nužne kriterije

2
Radiosarajevo.ba
Delegacija EU u BiH o raspodjeli sredstava: Projekti RS nisu ispunili nužne kriterije
Foto: Arhiv / Delegacija EU

Iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini kazali su da je za najnoviji investicioni paket u okviru Evropskog investicionog plana za Zapadni Balkan iz RS na odobrenje upućen veoma mali broj projekata i da oni, kako kažu, nisu ispunili potrebne kriterije za finansiranje.

"Evropska unija ostaje posvećena ravnomjernom razvoju cijele Bosne i Hercegovine i želi podržati prosperitet i stabilnost u cijeloj državi. Finansiranje za infrastrukturne projekte u RS ostaje dostupno i svi projekti poslani na odobrenje se razmatraju po transparentnim kriterijima na osnovu njihove relevantnosti i zrelosti", navode iz Delegacije EU u BiH.

Kako je istaknuto za najnoviji investicijski paket u okviru Evropskog investicionog plana za Zapadni Balkan na odobrenje je poslan veoma mali broj projekata iz RS, ali ni oni nisu ispunili potrebne kriterije za finansiranje.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Podsjetili su da je u februaru 2022. godine, u odgovoru na političku krizu koju su izazvali čelnici RS, Evropska komisija objavila da je finansiranje suspendovano za dva infrastrukturna projekta na Koridoru 5c, vrijedna 600 miliona eura, a čije je finansiranje predviđeno kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Istaknuto je kako odluka o suspenziji sredstava iz 2022. godine može biti promijenjena po okončanju političke krize te da bi Evropska unija željela vidjeti završen Koridor 5c radi svih građana BiH, piše BHRT.

"Nažalost, nedavna eskalacija situacije od strane predstavnika RS slična je modelu aktivnosti koje podrivaju nadležnosti državnog nivoa i institucija što je i dovelo do suspenzije finansiranja dva infrastrukturna projekta prošle godine", navodi u saopćenju Delegacija EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije