BiH dobila 303 miliona eura iz fondova Evropske unije, nema novca za RS

2
Radiosarajevo.ba
BiH dobila 303 miliona eura iz fondova Evropske unije, nema novca za RS
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Značajna sredstva i za izgradnju Koridora Vc

Novi paket finansijske pomoći Evropske unije namijenjene Zapadnom Balkanu u slučaju Bosne i Hercegovine bit će dostupan odmah i sada ima na raspolaganju dodatnih 303 miliona eura za četiri važna infrastrukturna projekta, potvrdili su iz Delegacije EU-a u Sarajevu.

Paket koji je odobren 30. juna podrazumijeva 2,1 milijardu eura namijenjenih provedbi 14 infrastrukturnih projekata država Zapadnog Balkana, od čega je 528 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a, prenosi Hina.

To je peti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely je istakao kako je novi investicijski ciklus jasna poruka državama regije da je njihova budućnost u EU-u, podsjećaju u saopćenju.

Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelio regiji, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 miliona eura za četiri značajna projekta, koji trebaju osigurati bolju saobraćajnu povezanost, čistu energiju i zaštitu okoline.

Na Zapadni Balkan stiže investicioni paket 'težak' 2,1 milijardi eura?

Na Zapadni Balkan stiže investicioni paket 'težak' 2,1 milijardi eura?

Četiri projekta koja će u Bosni i Hercegovini sufinansirati EU vrijedna su ukupno 788 miliona eura.

Riječ je o dovršetku gradnje autoputa na Koridoru Vc na dijelu koji prolazi kroz entitet Federacija Bosne i Hercegovine, poboljšanju sistema vodoopskrbe na području Sarajeva te sanaciji hidroelektrane “Čapljina”, kako bi se osigurao njen nesmetani rad u narednih 15 godina, piše Aljazeera.net.

U najavama finansiranja za sada nema projekata koji bi se izvodili na teritoriji bh. entiteta RS, koji je već duže vrijeme pod “tihim” finansijskim sankcijama međunarodne zajednice, zbog postupaka entitetskih vlasti kojima se destabilizira ustavni poredak i dovodi u pitanje funkcioniranje Dejtonskog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije