EU i Vijeće Evrope nastavljaju promociju inkluzije i jednakosti u BiH

0
AA
EU i Vijeće Evrope nastavljaju promociju inkluzije i jednakosti u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavljen projekat EU i Vijeća Europe

U Sarajevu je u utorak predstavljen zajednički projekat Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope "Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini", a koji je usmjeren na borbu protiv diskriminacije i govora mržnje, kao i na promociju društvene kohezije, u skladu s evropskim standardima.

Projekat sufinansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope u ukupnom iznosu od 850.000 eura za period od 2023. do 2026. godine i isti se nadovezuje na rezultate dosadašnjih projekata provedenih u Bosni i Hercegovini, u okviru zajedničkog programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku".

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, izjavila je da su u proteklom periodu, zajedno s predstavnicima vlasti u BiH uradili konkretne korake kada je u pitanju borba protiv diskriminacije i govora mržnje.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Istakla je da je neophodno uraditi još više kako bi se podigla svijet javnosti jer, kako je kazala, govor mržnje povređuje pojedince, porodice i društvo kao cjelinu.

"Mi se trudimo i nastojimo da ponudimo pozitivnije priče, pozitivnije primjere koji ne povređuju ranjive i gdje svako može da se osjeti prihvaćenim, korisnim i vrjednovanim", rekla je Urumova.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini kazao je da EU podržava ugrožene i ranjive grupe i da nastoje raditi u pravcu borbe protiv diskriminacije kako bi svi mogli živjeti s punim pravima.

"Ideja ovog projekta je da se radi na potpunoj provedbi zakona tako da sve grupe i svi pripadnici manjinskih grupa mogu da žive potpuno ravnopravno bez ikakve diskriminacije i po bilo kojoj osnovi", rekao je Vannini.

Predstavljen projekat EU i Vijeća Europe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Predstavljen projekat EU i Vijeća Europe

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izjavila je da je ovaj projekat veoma značajan za BiH jer, kako je kazala, nikada nije bilo potrebnije nastaviti razgovarati o temi koja se tiče tolerancije i povećanja stepena borbe protiv govora mržnje.

"Ispoljavanje govora mržnje i netolerancija, zapravo obilježava prostor BiH pa i šire, i čini nam se da je veoma bitno da ovaj projekat nastavlja s ovom vrstom teme, jer je ona dovoljno snažna, izazovna i važna da se o njoj govori u javnom prostoru", rekla je Đuderija.

Današnji događaj je okupio zvaničnike relevantnih ministarstava i predstavnike institucija na državnom, entitetskom i na nivou Brčko Distrikta, uz organizacije civilnog društva, međunarodne institucije, akademsku zajednicu i druge relevantne aktere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije