EUFOR najavio veliku vojnu vježbu u Bosni i Hercegovini: Dolaze vojnici iz 20 zemalja

4
Anadolija
EUFOR najavio veliku vojnu vježbu u Bosni i Hercegovini: Dolaze vojnici iz 20 zemalja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Baza u Butmiru

Vojna misija Evropske unije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini najavila je održavanje velike vojne vježbe "Brzi odgovor 2022", koja će se održati od 17. oktobra do 22. novembra.

Kako je objavljeno na stranici EUFOR Althea, vojnici iz 20 država okupit će se na vježbi kako bi demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da pruži doprinos održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za stanovnike Bosne i Hercegovine.

"Kao i prethodnih godina, EUFOR će privremeno pojačati svoje prisustvo tako što će povećati broj vojnika, pojačati patroliranje i održati taktičke vježbe na odabranim urbanim i ruralnim lokacijama", objavili su iz EUFOR-a.

Oružane snage BiH po NATO konceptu: Na Manjači počela vježba "Kombinovani napor 22"

Oružane snage BiH po NATO konceptu: Na Manjači počela vježba "Kombinovani napor 22"

Naglasili su također da će EUFOR blisko sarađivati ​​sa Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i organima za sprovođenje zakona.

"Kao što je to bio slučaj i s prethodnim vježbama EUFOR-a, 'Brzi odgovor 22' ponovo pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine", naveli su iz misije EUFOR-a.

Operacija EUFOR Althea aktivna je u BiH od 2004. godine i nasljednica je NATO mirovne misije u zemlji.

Mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ove godine ističe 3. Novembra 2022. godine.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažirati ukupno 3.500 vojnika.

Mirovna misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, najduža je vojna operacija Eeuropske unije, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su skoro 18 godina raspoređene u Bosni i Hercegovini. Prvi kontingenti snaga EUFOR-a u Sarajevo su počeli dolaziti od 2004. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije