EUFOR najavljuje dolazak njemačkog vojnog kontingenta

4
Radiosarajevo.ba
EUFOR najavljuje dolazak njemačkog vojnog kontingenta
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izloženo oružje u Butmiru

EUFOR najavljuje dolazak njemačkog vojnog kontingenta u Bosnu i Hercegovinu, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećati na 20.

Raspoređivanje ovog kontingenta, koje će se obavljati u fazama, počinje sredinom augusta.

Broj osoblja koji će biti raspoređen je maksimalno 50. Ovo novo osoblje EUFOR-a će predstavljati dodatni kapacitet u GK EUFOR-a i mreži timova za vezu i posmatranje (LOT timovi) EUFOR-a, koji su na nepristrasnoj osnovi raspoređeni u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Da li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a u BiH?

Da li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a u BiH?

LOT timovi su veza EUFOR-a sa lokalnim zajednicama i vlastima. Osoblje LOT timova EUFOR-a živi u lokalnim zajednicama i omogućuje EUFOR-u da održava pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou.

Ti timovi također pružaju priliku bh. građanima da budu u kontaktu sa EUFOR-om, što omogućava direktan dijalog između EUFOR-a i bh. građana.

Nakon burne rasprave, Bundestag odlučio: Njemački vojnici dolaze u BiH

Nakon burne rasprave, Bundestag odlučio: Njemački vojnici dolaze u BiH

Ovaj angažman je još jedan pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih građana BiH.

Podsjetimo, njemački Bunestag je na zasijedanju u julu donio odluku o slanju vojnika u BiH. Nakon glasanja, ova tačka je usvojena sa 518 glasova ZA, 96 suzdržanih i tri protiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije