Nakon burne rasprave, Bundestag odlučio: Njemački vojnici dolaze u BiH

5
L. M.
Nakon burne rasprave, Bundestag odlučio: Njemački vojnici dolaze u BiH
Foto: EPA-EFE / Bundestag

Njemački Bunestag je na današnjem zasijedanju raspravljao, između ostalog, i o stanju u Bosni i Hercegovini.

U okviru rasprave, njemački političari razgovarali su o slanju vojnika u BiH i o općoj sigurnosnoj i političkoj situaciji. Nakon glasanja, ova tačka je usvojena sa 518 glasova ZA, 96 suzdržanih i tri protiv.

Prvi se obratio zastupnik koji je govorio u ime koalicije CDU/CSU.

Damir Arnaut: Bećirovićeva posjeta Berlinu novi kvalitet i zamah u odnosima BiH sa Njemačkom

Damir Arnaut: Bećirovićeva posjeta Berlinu novi kvalitet i zamah u odnosima BiH sa Njemačkom

"Imamo tri stvari: Uključivanjem njemačkih snaga pokazujemo da smo svjesni svoje odgovornosti za ovu državu iako su tamo potrebne demokratske promjene. Podržavamo i Christiana Schmidta svom snagom. Morat će se raditi na tome na koji će se tri konstitutivna naroda unaprijediti svoju ravnopravnost.

Adis Ahmetović se obraća Bundestagu: Historijska šansa da Zapadni Balkan uvedemo u EU

Adis Ahmetović se obraća Bundestagu: Historijska šansa da Zapadni Balkan uvedemo u EU

Šaljemo jasan signal prema Moskvi. Znamo šta se zbiva na relaciji Dodika i Putina. Ruska politika se pokušava provesti na Balkanu.

Bosna će funkcionirati ukoliko ima europski krov. Naravno da je potrebno stvoriti prvamo-okvirne uvjete, ali za to nam treba Althea. BiH treba status kandidata. Uključivanje njemačkih snaga je pravi potez u pravo vrijeme", rekao je isped kluba zastupnika CDU/CSU.

Zatim se obratio Adis Ahmetović, izvjestitelj za Zapadni Balkan i zastupnik SPD-a.

"Čovjek mnogo toga gradi, ali nema ničeg vrijednijeg od mostova, rekao je Ivo Andrić. Graditi mostove između ljudi, zemalja, regija, je važno. 

Bosna i Hercegovina želi da njena konstrukcija počiva na slobodi, blagostanju i stabilnosti. Želim zahvaliti svim kolegama koji su spremni snositi ovu odogovornost s nama.

Sadržaj je izazvao diskusiju zadnjih mjeseci. Imali smo napade, rasističke što je pokazalo da smo pogodili metu. Imamo tri segmenta deklaracije:

1. Želimo učestvovati u misiji Althea i izmjeći mogućnost stvaranja trećeg entiteta. Branit ćemo suverenitet i teritorijalni integeritet BiH.

2. BiH mora dobiti status kandidata. Koncept konsitutivnih naroda je propao, ali imamo demokratski princip. Mora vrijediti jednakost svih, jedan glas mora biti za sve. Djeca moraju imati pravo na obrazovanje bez diskriminacije. 

3. Pristup BiH EU mora biti od vitalnog interesa za Uniju", zaključio je Ahmetović u obraćanju.

Sa njima se nisu složili zastupnici AfD-a koji su odlučili biti suzdržani.

Kako je rečeno u izlaganju Jurgena Brauna, slanje vojnika u BiH nije ispunilo uvjete.

"To nije pošteno ni prema njemačkim poreznim obveznicima, ni prema narodima u kojima bismo slali vojnike", rekao je Rüdiger Lucassen.

Obratili su se zatim zastupnici Liberalne stranke.

"Želimo se jače pozabaviti uzorcima ovakve kritične situacije u BiH. To su prije svega separatisti i protiv njih treba poduzeti sankcije. Treba obratiti pažnju i druge zemlje regije. EU mora biti ujedinjena naspram nacionalističkih snaga. U oktobru će biti izbori. Potrebna je reforma Izbornog zakona. 

Moramo se zalagati za članstvo BiH u NATO-u zbog ruskih prijetnji. Garancija stabilnosti u BiH je pristupanje u EU", zaključio je.

Obratila se i predstavnica kluba zastupnika Ljevice Gokay Akbulut.

"Postojali su jasni razlozi zašto je Njemačka izašla iz mandata EUFOR-a u BiH. Na jesen će ovaj mandat biti produžen od strane Vijeća sigurnosti, znamo da će Rusija vjerovatno uložiti veto. U SAD svi rade na uspostavljanju baze NATO-a u takvom slučaju.

Mi smo protiv toga da svrgnemo Dodika. Mnogi od vas su rekli da se radi o omjeru moći. Da vam je stabilnost u BiH važna, omogućili biste ekonomsku podršku. Zbog njemačkih vojnika svijest neće postati mirniji", istakla je Akbulut te dodala da su oni protiv slanja njemačkih vojnika u BiH.

Intervenirao je Ahmetović jer se našao prozvan zbog toga što je zastupnica 'Ljevice' na neki način podržala Milorada Dodika te kazao da je danas 8. juli.

"Tri dana prije obilježavanja genocida u Srebrenici. Otkad sam u Bundestagu, čekam da se Ljevica solidariše sa žrtvama Srebrenice i odrekne Dodika i Čovića. Međunarodni sud je odlučio da se desio genocid, ko ima problem s tim treba biti kažnjen", replicirao je Ahmetović.

Christian Petry, zastupnik SPD-a, podsjetio je na bh. izbjeglice koje su došle u Njemačku tokom rata.

"Treba spomenuti i Dragana Čovića koji potpiruje hrvatski nacionalizam. Moramo spomenuti i Izetbegovića jer je predsjednica mlade SDA organziacije koja je pozvala na džihad u BiH. Želimo ojačati demokratske stranke u BiH", kazao je u svom izlaganju.

Rekao je da SPD ne podupire jednu grupu, već slobodu, otvoreno društvo i demokratiju.

"Želimo dobru budućnost BiH u jedinstvenoj Europi".

Nakon glasanja, prihvaćen je zahtjev Vlade o slanju vojnika u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Najnovije