EU parlamentarka kritikovala Varhelyja zbog slike sa mapom Brčkog unutar entiteta RS

8
Radiosarajevo.ba
EU parlamentarka kritikovala Varhelyja zbog slike sa mapom Brčkog unutar entiteta RS
Foto: Office of Katalin Cesh / Katalin Cseh

Katalin Cseh, mađarska zastupnica u Europskom parlamentu, reagovala je na izjave koje je EU komesar za proširenje Oliver Varhelyi dao mađarskim medijima o stanju u BiH, navodeći da je ono što je rekao dobro, ali nedovoljno uvjerljivo.

"Oliver Varhelyi je danas govorio pomirljivijim tonom, negirajući svoju podršku secesionistima bosanskih Srba. Što je dobro. Ali to ne predstavlja dovoljno uvjerenje. Za početak: diplomata EU ne bi trebalo da se slika sa mapom koja prikazuje nezavisni Brčko Distrikt koji je ponovo pripojen RS” napisala je ona na Twitteru.

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

Podsjetimo, Varhelyi se ranije oglasio na svom zvaničnom Twitter profilu te naveo da je telefonski razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Važan poziv danas od strane predsjednika Srbije o povratku predstavnika RS u državne institucije i osiguranje njihove pune funkcionalnosti. Ova poruka odražava stav EU i mora se ubrzo desiti, u najboljem interesu građana BiH. To je također ključno za europsku perspektivu BiH" napisao je Varhelyi.

Brčko je, inače, strateški grad u BiH, jer, kao distrikt, presijeca RS na dva dijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije