Nakon Vučića i Varhelyi pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije BiH

4
Radiosarajevo.ba
Nakon Vučića i Varhelyi pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije BiH
Foto: EPA-EFE / Oliver Varhelyi

Oliver Varhelyi evropski komesar za proširenje, oglasio se na svom zvaničnom Twitter profilu te naveo da je telefonski razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Važan poziv danas od strane predsjednika Srbije o povratku predstavnika RS u državne institucije i osiguranje njihove pune funkcionalnosti. Ova poruka odražava stav EU i mora se ubrzo desiti, u najboljem interesu građana BiH. To je također ključno za europsku perspektivu BiH" napisao je Varhelyi.

Podsjetimo, danas su se u Beogradu sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Vučić je Dodiku također poručio da je najbolje da se deblokira rad bh. institucija koje nisu u funkciji otkako je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida te veličanje ratnih zločina i zločinaca.

Ranije su i EU parlamentarci zatražili istragu protiv Varhelyja jer sumnjaju da podržava Dodika u njegovim separatističkim idejama.

Prema ranijim pisanjima medija, evropski komesar Oliver Varhelyi je krajem novembra prošle godine dogovorio sa Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, ali je on to danas demantovao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije