Delegacija EU: Varhelyi pozvao Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane korake

7
Fena
Delegacija EU: Varhelyi pozvao Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane korake
FOTO: EPA / Oliver Varhelyi

Delegacija Evropske unije, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) oglasio su se danas saopćenjem za javnost u kojem komentira medijske navode o tome da je "evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra s Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS (NSRS) na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti s državnog na entitetski nivo".

"Činjenica da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obavijestio komesara Varhelyija tokom njegove posjete BiH 24. i 25. novembra o svojoj namjeri da sazove sjednicu NSRS za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost. Naprotiv, komesar Varhelyi se usprotivio ovim planovima", navode iz Delegacije EU/EUSR-a.

Kako se nadalje navodi, stav komesara Varhelyija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo RS-a jasno je izražen tokom ove posjete u njegovim izjavama za medije.

"Komesar Varhelyi je naglasio da bi planovi rukovodstva RS za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usklađivanja s pravnom stečevinom EU i stavili evropski put na čekanje. Osim toga, istakao je da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane. Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom prije nekoliko dana", navodi se.

Iz Delegacije EU/EUSR-a navode, također, da je komesar Varhelyi pozvao Milorada Dodika "da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou. Iako zaključci koje je NSRS usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slijepom ulicom u pravcu eskalacije".

"Ovakav stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. decembra. EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije