Sarajevo / EU: Memić i Dragičević imaju pravo očekivati profesionalne istrage

11. 12. 2018. u 19:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ambasadori svih država članica EU prisutnih u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, Lars-Gunnar Wigemark, danas su se u Sarajevu sastali sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem, saopćeno je iz Delegacije EU.

Davor Dragičević i Muriz Memić dobili veliku podršku ambasadora zemalja EU

Ambasadori su napomenuli da je vladavina prava temeljni dio procesa integracije u EU i da se očekuje da upravo to pitanje izuzetno značajno zastupljeno u nadolazećem Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Cjelokupno civilno društvo ima punu podršku Europske unije u zahtjevima da vlasti preuzmu odgovornost za provedbu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

U svjetlu obilježavanja Dana ljudskih prava 10. decembra, ambasadori EU su razgovarali o pritiscima na djelovanje civilnog sektora i slobodu govora u Bosni i Hercegovini.

Podcrtano je da svi akteri trebaju djelovati u duhu poštivanja. Ambasadori su pohvalili neumorne napore g. Memića i g. Dragičevića da mirnim putem traže pravdu za tragične smrti svojih sinova.

Kao i svi građani BiH, g. Memić i g. Dragičević imaju pravo očekivati temeljite i profesionalne istrage o svim teškim zločinima od relevantnih agencija za provođenje zakona i pravosuđa. Ništa manje se ne traži od bilo koje zemlje koja teži članstvu u Europskoj uniji, zaključuje se u saopćenju

 

NEMA KOMENTARA