Dragičević i Memić sa EU ambasadorima: Ovo je prekretnica u historiji BiH

Faruk Zametica
Dragičević i Memić sa EU ambasadorima: Ovo je prekretnica u historiji BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Dragičević, Memić i Feraget
Davor Dragičević, Muriz Memić i njihov advokat Ifet Feraget održali su danas sastanak u zgradi Delegacije Europske unije sa specijalnim predstavnikom Europske unije za BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom i ambasadorima zemalja članica EU u BiH.

Uoči sastanka, advokat Feraget je istaknuo kako je u pitanju izuzetno važan susret i kako je izuzetno važno da se ambasadorima prezentira problem nepostojanja vladavine prava u BiH, kao i izostanak reakcije VSTV-a.

Sastanku, kojim je predsjedavao Wigemark, prisustvovali su predstavnici svih zemalja Europske unije. Očevi su dobili podršku svih predstavnika zemalja Europske unije, a ambasador Hrvatske istaknuo je kako "nije više bitno šta će uraditi očevi, nego šta će uraditi Europska unija po ovom pitanju." Sastanak je umjesto predviđenih 45 minuta trajao sat i pol. 

"U ovoj zemlji se konačno mora uspostaviti vladavina prava koje nema. Imali smo vremena da uđemo u detalje oba slučaja i odgovorili smo na sve ono što je bitno. Obećali su veliku podršku, a mi smo odgovorili na sva pitanja ambasadora. Na redu je VSTV i kompletno pravosuđe kako bi se utvrdilo, ne samo ko su ubice, nego i utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su doveli do zloupotrebe položaja i trošenja vremena ovih očeva i budžetskog novca", rekao je Feraget. 

"Davor i ja smo rekli da nećemo odustati i vidite da nećemo. Sada je na redu VSTV da kažu šta su uradili. Mi smo ukratko iznijeli hronološki događaj šta se dešavalo. Prvi potez je da će pozvati Milana Tegeltiju (predsjednika VSTV, op.a.) i VSTV. Hvala ambasadoru Hrvatske za to", rekao je Muriz Memić i još jednom ponovio optužbe na račun glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, te istaknuo da ga je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio na razgovor, ali da ništa nije uradio kako bi se slučaj riješio. 

"Ovo je prekretnica u historiji BiH. Dva mala čovjeka i jedan mali advokat. Idemo do kraja. Oprosta i zaborava nema. Darko ilić, Dragan Lukač, Želimir Lepir, Darko Ćulum, Dalibor Vrećo, Vlada RS, svi su se ogriješili na moje dijete. Ne garantujemo naše poteze ako ne dobijemo pravdu. Istinu znamo, hoćemo pravdu. Da svi zločinci budu procesuirani. Sve će biti prečešljano. Nemojte se za nas brinuti. Stigli smo dovde, a imamo još deset nivoa vlasti", rekao je Dragičević. 

Feraget je još istaknuo da je ukazano na konkretne propuste u slačaju okružnih i kantonalnih nivoa pravosuđa, te da se nadaju kako će slučajeve preuzeti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. 

Podsjećamo, David Dragičević iz Banje Luke je nestao u noći sa 17. na 18. marta 2018. godine, nakon što se udaljio od obiteljske kuće. Pronađen je 24. marta u rijeci Crkveni od kada je njegova smrt pokrenula brojne rasprave i proteste. Članovi njegoveobitelji i prijatelji tvrde da je ubijen, a nadležne institucije navode da u njegovoj smrti nema kaznenog djela. Njegov otac Davor Dragičević podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te je rekao da posjeduje dokaze da se određene stvari montiraju u vezi sa smrću njegovog sina.

S druge strane, Dženan Memić je stradao 8. februara 2016, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na sarajevskoj Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u. Ljubo i Bekrija Seferović, otac i sin, sami su se prijavili policiji i rekli da su skrivili saobraćajnu nesreću te da je tako Dženan stradao. Poslije su na sudu rekli kako nisu krivi, a porodica Dženana Memića tvrdi da je mladić ubijen te da nije stradao zbog saobraćajne nesreće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije