! / Eric Nelson: Nadam se da razumijete da ovo nije ovo nije samo neka vježba

15. 05. 2021. u 17:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj.E. Eric Nelson u subotu 15. maja 2021. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su glavninu američkih snaga, koje će skupa s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“ od 17. maja do 02. juna 2021. godine.

Zajedno s njima, kontingent od oko 360 američkih vojnika dočekali su i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić te američki časnik s najvišim činom u Bosni i Hercegovini, zapovjednik NATO Stožera u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad.

Američki vojnici u Sarajevo su stigli civilnim avionom iz SAD-a, letom preko Njemačke, i odmah su u pratnji pripadnika Vojne policije OS BiH upućeni ka poligonu OS BiH Manjača. Ukupno oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika sudjelovat će na vježbi „Brzi odgovor 21“, na poligonima Glamoča, Manjače te vojarne i zračne luke Dubrave kod Tuzle.

„Dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa OS BiH vidimo kao potvrdu snažne opredjelјenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljeg učvršćivanja mira i stabilnosti u našoj zemlji i široj regiji. I na tome smo im svima iznimno zahvalni“, rekao je ministar Sifet Podžić i dodao:

„Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član euroatlantske zajednice s kojom ne dijelimo samo iste sigurnosne izazove, nego i zajedničke vrijednost, a evo i odgovornost za suočavanje s potencijalnim ugrozama. Stoga, građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na sve pripadnike OS BiH i na njihovo učešće u ovoj vježbi“.

Veleposlanik SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson u svom je obraćanju istaknuo da će ovo biti najveća vojna vježba Oružanih snaga SAD i BiH do sada te da predstavlja izvrsnu prigodu za obuku za obje zemlje.

„Kroz nekoliko narednih sedmica, OS SAD-a će raditi zajedno sa OS BiH da bi demonstrirali spremnost i interoperabilnost s NATO-om i saveznicima. Drago mi je da možemo surađivati i na ovaj način,“ poručio je veleposlanik Nelson.

“Nadam se da razumijete da ovo nije samo neka vježba, ona će biti važna prilika za trening i vama i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, rekao je Nelson sa sarajevskom aerodromu.

Vježbu „Brzi odgovor 21“ Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine. Ona je dio velike multinacionalne vježbe “Branitelj Europe 21/Defender Europe 21“ koju Zapovjedništvo OS SAD-a za Europu i Afriku provodi povezujući četiri različite vježbe na europskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 sudionika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, uz sudjelovanje oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)