Američki vojnici stigli u Sarajevo

8
Radiosarajevo.ba
Američki vojnici stigli u Sarajevo
Foto: Radiosarajevo.ba / Međunarodni aerodrom Sarajevo

Na sarajevski aerodrom stigao je avion sa američkim vojnicima koji će učestvovati u vježbi "Brzi odgovor 21".

Vojnike je dočekao ministar odbrane Sifet Podžić, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Ivica Jerkić i komandant NATO štaba Sarajevo američki brigadni general Eric Folkestad.

Vojnici će nakon ceremonije biti prevezeni na lokacije za izvođenje vježbe koja se održava od 17. maja do 2. juna.

Vježbu "Brzi odgovor 21", kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije.

U tim vježbama planirano je učešće 28.000 vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su aspiranti uza članstvo, poput Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Riječ je o vježbi koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Vježba "Brzi odgovor 21" je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave".

Oružane snage BiH će na vježbi da učestvuju sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati sa kopnenim i zračnim komponentama sa preko 700 pripadnika.

Vježbu odobrilo Predsjedništvo BiH

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2020. godine, a na to je pristao i sadašnji predsjedavajući državnog vrha Milorad Dodik, upros prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik bh. entiteta RS da to nikada neće dopustiti.

Dodik je i gorljivi protivnik približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, iako je taj cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom, ali i Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije