Saznajemo / Vježba "Brzi odgovor 21": Dio američkih vojnika, ipak, doputovao u Sarajevo

14. 05. 2021. u 21:15:00 F.V.

Shares: 0

Grupa od 200-tinjak američkih vojnika, učesnika predstojeće velike bilateralne vojne vježbe "Brzi odgovor 21" ("Immediate Response 21") danas u popodnevnim satima stigla je avionom na Međunarodni aerodrom Sarajevo, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Na snimcima do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, vidi se kako američki vojnici izlaze iz aviona, a potom se postrojavaju na pisti sarajevskog aerodroma. Potom se upućuju u autobuse koji ih odvoze na lokaciju predviđenu za učesnike vojne vježbe.

Svečani doček

Ipak, glavnina američkih vojnika, kako je ranije najavljeno, stiže sutra ujutro u glavni grad Bosne i Hercegovine, kada će biti upriličen i svečani doček.

Uz ostalo, američkim vojnicima bi se trebao obratiti ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

Vojnici će nakon ceremonije biti prevezeni na lokacije za izvođenje vježbe koja se održava od 17. maja do 2. juna.

Vježbu "Brzi odgovor 21", kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije.

U tim vježbama planirano je učešće 28.000 vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su aspiranti uza članstvo, poput Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Riječ je o vježbi koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Vježba "Brzi odgovor 21" je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave".

Oružane snage BiH će na vježbi da učestvuju sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati sa kopnenim i zračnim komponentama sa preko 700 pripadnika.

Vježbu odobrilo Predsjedništvo BiH

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2020. godine, a na to je pristao i sadašnji predsjedavajući državnog vrha Milorad Dodik, upros prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik bh. entiteta RS da to nikada neće dopustiti.

Dodik je i gorljivi protivnik približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, iako je taj cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom, ali i Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)