Potvrđeno / Vježba Brzi odgovor 21: Poznato vrijeme dolaska američkih vojnika u Sarajevo

11. 05. 2021. u 15:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Učesnici predstojeće velike bilateralne vojne vježbe pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) s Oružanim snagama SAD-a "Brzi odgovor 21" ("Immediate Response 21"), stižu u Bosnu i Hercegovinu 14. maja, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Tog dana će biti upriličena ceremonija dočeka učesnika vježbe "Brzi odgovor 21" iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, glavnina snaga stiže je na Međunarodni aerodrom Sarajevo u popodnevnim satima 14. maja.

Uz ostalo, američkim vojnicima će se obratiti ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

Vojnici će nakon ceremonije biti prevezeni na lokacije za izvođenje vježbe koja se održava od 17. maja do 2. juna.

Vježbu "Brzi odgovor 21", kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije. U tim vježbama planirano je učešće 28.000 vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su aspiranti uza članstvo, poput Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Riječ je o vježbi koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Vježba "Brzi odgovor 21" je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave".

"Drago mi je što Oružane snage BiH učestvuju u ovoj međunarodnoj vježbi. Savremene prijetnje zahtijevaju zajedničke napore i odgovor više zemalja. Ponosni smo da je Bosna i Hercegovina sa svojim Oružanim snagama dio vježbovne operacije", izjavio je povodom vježbe ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić, te dodao:

"Posebno se zahvaljujem našim prijateljima iz SAD-a na pomoći i saradnji u pripremi i izvođenju ove vježbe".

Oružane snage BiH će na vježbi da učestvuju sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati sa kopnenim i zračnim komponentama sa preko 700 pripadnika.

"Oružane snage BiH i SAD rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti. Ovom vježbom unaprijeđujemo partnersku saradnju sa SAD-om i NATO partnerima, te nastavljamo razvijati interoperabilnost i sposobnost za izvođenje operacija, to jeste da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziramo dodijeljene zadatke", istakao je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2020. godine, a na to je pristao i sadašnji predsjedavajući državnog vrha Milorad Dodik, upros prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik bh. entiteta Republika Srpska da to nikada neće dopustiti. Dodik je i gorljivi protivnik približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, iako je taj cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom, ali i Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)