Uspješno izveden Brzi odgovor 2020: Oružane snage BiH pokazale spremnost

Radiosarajevo.ba
Uspješno izveden Brzi odgovor 2020: Oružane snage BiH pokazale spremnost
Foto: EUFOR / Brzi odgovor 2020.

Šestog dana EUFOR-ove vježbe „Brzi odgovor 2020“, u koju su uključene i postrojbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Kampu Butmir kod Sarajeva u upriličen je dan visokih uzvanika.

U prisustvu državnih ministara, ambasadora i predstavnika EUFOR-a, ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović čestitali su pripadnicima OS BiH i postrojbama EUFOR-a na pokazanoj spremnosti i učinkovitosti.

„Bosna i Hercegovina u vježbi sudjeluje kako s postrojbama Oružanih snaga BiH tako i s drugim sigurnosnim institucijama. Osim EUFOR-ovih glavnih ciljeva vježbe ovim je, uz spremnost OS BiH, pokazana i funkcionlna saradnja sigurnosnih struktura naše zemlje,“ rekao je ministar Podžić.

Mašović je naglasio da vježba predstavlja potvrdu dugogodišnje uspješne saradnje OS BiH i EUFOR-a, posebno u obuci, koja doprinosi da pripadnici OS BiH kroz individualnu i kolektivnu obuku dostignu najviše zahtjevane standarde.

Brzi odgovor 2020. - undefined

Foto: EUFOR: Brzi odgovor 2020.

Podsjetimo, godišnjom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi pričuvne snage koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje sudionice drže u visokoj pripravnosti.

OS BiH na vježbi sudjeluju s jednim pješačkim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju. 

General-major Reinhard Trischak, komandant EUFOR-a, istakao je da su posljednjih sedam dana snage EUFOR-a raspoređene širom BiH i izvode vježbu u okviru Operacije “Althea”.

"Obzirom na izazove koje je ove godine donijela globalna pandemija, raspoređivanje našeg Višenacionalnog bataljona, zajedno sa tzv. 'snagama iza horizonta', pokazuje našu potpunu posvećenost. Mi smo posvećeni sigurnom i stabilnom okruženju u BiH i opredjeljeni da nastavimo raditi sa našim bliskim partnerima u OS BiH i agencijama za provođenje zakona ove zemlje", kazao je.

Trischak je istakao da je bilo i više nego lako otkazati vježbu, reći da je sada to “previše teško” i odgoditi njeno održavanje za neko drugo vrijeme kada će to biti lakše, ali da time ne bi pokazali svoju istinsku odlučnost.

Brzi odgovor 2020. - undefined

Foto: EUFOR: Brzi odgovor 2020.

"Činjenica da smo u ovako izazovnim okolnostima uspješno i sigurno izveli vježbu 'Brzi odgovor 2020', odražava našu istinsku odlučnost. Ono što su vojnici u sastavu EUFOR-a pokazali danas i tokom protekle sedmice jeste profesionalna sposobnost da u teškim situacijama rade zajedno kako bi ispunili mandat EUFOR-a. Saradnja i zajednički rad bili su temelji uspjeha ove vježbe, kojom smo van svake sumnje dokazali da EUFOR dobro funkcionira, u svakoj situaciji", naglasio je Trischak.

U sklopu vježbe „Brzi odgovor 2020“, snage EUFOR-a stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Madžarske, Italije, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i sastava KFOR-a, kako bi se pridružile kolegama iz Multinacionalne bojne EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije diljem BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije