Epidemiološka situacija u ZDK stabilnija, nastava u školama počinje 8. septembra

Fena
Epidemiološka situacija u ZDK stabilnija, nastava u školama počinje 8. septembra
Foto: Općina Novo Sarajevo / Dodjela ruksaka i pribora

Nastava u školama Zeničko-dobojskog kantona može početi 8. septembra s obzirom na to da je epidemiološka situacija u tom kantonu stabilna i ponovo ulazi u mirniju fazu.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK Adnan Jupić je rekao da to potvrđuje pad broja aktivnih pacijenata koji je ispod 300 i nijedan dan nije bilo više od 45 oboljelih.

"To govori da je Krizni štab obavio svoju primarnu funkciju, a to je usporavanje širenja pandemije. Ulazimo u osmi mjesec borbe protiv pandemije i dosadašnjim rezultatima i načinom rada možemo biti zadovoljni", rekao je ministar Jupić.

Dodao je da situaciju prate enormni troškovi zdravstva i zamor zdravstvenih radnika, jer niko nije računao da će pandemija trajati dugo, ali da je stanje pod kontrolom zahvaljujući povećanom angažmanu zdravstvenih radnika, Vlade ZDK i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj snabdjevene su novim aparatima koji će povećati broj testiranja, a Vlada ZDK je nabavila određen kontigent testova za koronavirus koji su ove sedmice isporučeni ovim ustanovama.

"Očekujemo da dobijemo 6.000 testova preko WHO/SZO, a sljedeći korak je nabavka nove količine testova i ja se nadam da ćemo iznaći rješenja te zadržati ovako dobru epidemiološku situaciju kakvu imamo sada u ZDK", rekao je Jupić.

Krizni štab Ministarstva zdravstva izdao je prošle sedmice preporuku na osnovu koje je početak školske godine u ovom kantonu prolongiran za 8. septembar, najavivši da će pratiti epidemiološku situaciju.

"Imamo manje izvora za širenje virusa i da će, uz sve ono što škole intenzivno rade na osposobljenosti da se nose sa izazovima organizacije nastave u uslovima COVID-19, nastava moći početi 8. septembra", rekao je dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Najavio je da će Institut i Krizni štab aktivno pratiti situaciju i ukoliko procijene da se situacija pogoršala davati nove preporuke Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, s kojim zdravstveni sektor ima odličnu saradnju.

"Smatramo da sve ono što ćemo predložiti, a obrazovni sektor uz naš nadzor provesti, biti poruka roditeljima da bez velike brige mogu poslati svoju djecu u škole, bez povećanog rizika da će doći do obolijevanja u školi", rekao je Huseinagić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije