Energoinvest odgovorio na navode Almira Bečarevića: Njegove analize smatramo bezvrijednim

7
Radiosarajevo.ba
Energoinvest odgovorio na navode Almira Bečarevića: Njegove analize smatramo bezvrijednim
Foto: Radiosarajevo.ba / Energoinvest o izjavi Bečarevića

Nakon saopštenja za javnost o novoj kvartalnoj cijeni gasa za Federaciju BiH prezentiranog medijima jučer, 14. jula 2022, a nakon promptnih objava na pojedinim portalima i medijima, Energoinvest je uputio obavijest za javnost.

Njihovo saopćenje objavljujemo u cijelosti:
 
"Po pravilu, nakon svake poslovne informacije Energoinvesta o promjenama cijene gasa u Federaciji BiH, objavljuju se nekompetentni komentari i 'analize' koje redovno dolaze s jedne te iste adrese, koja se u medijima prezentira kao 'ekspert za energetiku' odnosno 'ekspert za gas'. Kako navedeni nekompetentni komentari imaju jedini cilj stvaranje konfuzije u javnosti vezano za poslove sa gasom, Energoinvest je prinuđen reagovati, iako po pravilu to ne čini.

Stručnjak za energetiku pojasnio koliko će gas plaćati građani BiH, koliko Srbije: 'Ovo je prevara'

Stručnjak za energetiku pojasnio koliko će gas plaćati građani BiH, koliko Srbije: 'Ovo je prevara'

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Almir Bečarević, po profesiji pravnik, zaposlen u preduzeću BH Gas kao stručni saradnik za imovinsko pravne poslove, ne posjeduje niti stručne kvalifikacije, niti su mu dostupne bilo kakve poslovne informacije vezano za  ugovor Energoinvesta o snabdjevanju prirodnim gasom zaključen s ruskim isporučiocem Gazprom Exportom. Uz to, Almir Bečarević je posljednju godinu dana odsutan, u statusu bolovanja, čak i s pravnih poslova u BH Gasu. Uprkos svemu navedenom, Almir Bečarević uzima za pravo da redovito, svojim komentarima i objavama, unosi smutnju u javnosti vezano za poslove sa gasom.

Posljednji primjer takvog pristupa, Bečarević je demonstrirao juče, odmah nekoliko minuta nakon saopštenja Energoinvesta o novoj kvartalnoj cijeni gasa u Federaciji BiH, a što je prenijelo nekoliko medija i portala.

Samozvani 'ekspert za gas' naglašava činjenicu da je gas u Federaciji BiH za godinu dana poskupio 100 posto pri čemu potpuno zanemaruje i on i urednici portala, stvarnost i činjenicu da je prirodni gas u zadnjih godinu dana na evropskom tržištu kome i mi pripadamo, poskupio za više od 300 posto, što se može jednostavno utvrditi uvidom u kretanje cijena gasa na berzi.

Vlada FBiH dala saglasnost za poskupljenje plina: Ovo je nova cijena

Vlada FBiH dala saglasnost za poskupljenje plina: Ovo je nova cijena

Uz ovo u zadnjih godinu dana došlo je do pada vrijednosti eura tj. KM u odnosu na američki dolar USD u  kome se obračunava vrijednost gasa, za gotovo 20 posto, što je imalo kumulirani efekat na enormno povećanje cijene gasa u svim zemljama Evrope.

Ekspert za gas svjesno zamagljuje činjenicu, koja je i laicima jasna, da je BiH odnosno Energoinvest izložen svim ovim udarima i da je uprkos svemu održao uredno snabdjevanje gasom, uz kupovnu cijenu koja je među najpovoljnijim u Evropi.

Pravi motivi unošenja konfuzije koju Bečarević redovno plasira, otkrivaju se u njegovim upornim napadima na snabdjevanje Turskim Tokom, čime se pokušava raniji transport kroz Mađarsku u kome je i sam učestvovao, prikazati poslovno opravdanim i pored činjenice da je mađarski transporter FGSZ naplaćivao troškove transporta višestruko skuplje od normalne cijene, što je danas predmet istažnih organa u BiH.

Stoga je sasvim jasno da Almir Bečarević svoje objave putem pojedinih portala i medija pokušava koristiti kao advokaturu za svoje lične ciljeve, te njegove analize i komentare smatramo potpuno bezvrijednim."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije