Emela Kapidžija nakon odluke Ustavnog suda: 'Idemo dalje u Strasbourg'

14
Radiosarajevo.ba
Emela Kapidžija nakon odluke Ustavnog suda: 'Idemo dalje u Strasbourg'
Foto: Facebook / Emela Kapidžija

Na 146. plenarnoj sjednici, danas, 12. jula Ustavni sud Bosne i Hercegovine je analizirao mnogo apelacija, uključujući i slučaj Emele Kapidžije, koja se odnosi na zabranu nošenja hidžaba u Oružanim snagama.

Zaključeno je da propisivanjem zabrane isticanja vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH nije povrijeđeno apelanticino pravo na manifestiranje vjere.

Emela Kapidžija ubrzo se oglasila na društvenim mrežama.

Bivši trener FK Željezničar Admir Adžem ima novi klub

Bivši trener FK Željezničar Admir Adžem ima novi klub

"Presuda je sramna i vrijeđa mene kao slobodnu osobu i ličnost! Idemo dalje prema Strasburu ako Bog da! Da vam ja kažem jesam li diskriminisana u odnosu na druge i kako se osjećam...Da, jesam diskriminisana u odnosu na druge, a hidžab nije simbol", napisala je.

Podsjetimo, u današnjem zaključku Ustavnog suda BiH piše:

"To ograničenje je zakonito i ima legitiman cilj jer nošenje vjerskih obilježja u OSBiH, kao i u bilo kojoj drugoj javnoj službi, ili držanje takvih obilježja u službenim prostorijama, može utjecati na zaštitu prava i sloboda drugih, uključujući mogućnost izazivanja negativnih međuljudskih odnosa, konkretno među vojnicima, može dovesti do nepovjerenja građana u vojsku i izazvati osjetljivost društva na vjerske simbole u javnom prostoru te narušiti načelo neutralnosti prema cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti koje se odnosi na sve pripadnike Oružanih snaga BiH kojima je zabranjeno da uz uniformu nose vidno istaknuta vjerska obilježja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije