Komisija odlučila: Odbijena inicijativa Sabine Ćudić da se dozvoli nošenje hidžaba u OSBiH

14
Radiosarajevo.ba
Komisija odlučila: Odbijena inicijativa Sabine Ćudić da se dozvoli nošenje hidžaba u OSBiH
Foto: Kolaž / Sabina Ćudić podržala vojvotkinju Emelu Mujanović

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine na 9. sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH.

Na sjednici nije podržana zastupnička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Pitanje hidžaba u Oružanim snagama BiH pokrenula je Emela Mujanović. Ona je vojnikinja sa OSBiH koja je nedavno obavijestila javnost da mora napustiti posao zbog toga što se ne želi odreći hidžaba. 

Dačić: Atentat na Trumpa posljedica kampanje mržnje. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji

Dačić: Atentat na Trumpa posljedica kampanje mržnje. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji

Komisija također nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Vijeću ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije