Elmedin Konaković o razlozima otkazivanja sastanka Trojke: 'Ovu ponudu ne smijemo propustiti'

8
A. P.
Elmedin Konaković o razlozima otkazivanja sastanka Trojke: 'Ovu ponudu ne smijemo propustiti'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Sastanak predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Federacije BiH koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH: Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i stranaka Trojke - Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH), Narod i Pravda (NIP) i Naša stranka, koji je trebao biti održan u Sarajevu u četvrtak, 23. novembra, je otkazan.

Nakon otkazivanja sastanka, redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića, kako bismo saznali zbog čega nije došlo do susreta čelnih ljudi Trojke.

"Dobili smo informaciju od lidera SDP-a Nermina Nikšića da nije u najboljoj formi i da ima temperaturu. Kasnije mi je ministar Edin Forto rekao da je na aerodromu i da mora i on otputovati. Sreo sam se sa gospodinom Draganom Čovićem, malo smo razgovarali. Bilo bi suludo da propustimo prilike koje imamo na putu za Europske unije", kazao je Konaković.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Upozorio je da BiH nema vremena za gubljenje...

"Vrlo moguće zadnji zamajac da se vidimo prije 5. decembra da se ne zaustave procesi. Danas smo trebali više da govorimo o federalnim procesima, pred nama je budžet FBiH", dodao je ministar vanjskih poslova BiH.

Za naš je portal objasnio da je trenutna ponuda Europske unije takva da se ne smije propustiti, te da će sastanak najvjerovatnije biti održan 28. ili 29. decembra.

"To je centralna tema. Moramo riješiti i IPA koordinatora. Ne znam kada ćemo se sastati, svi putujemo. Mislim da bi se mogli sastati 28-29. Ovu ponudu EU ne smijemo propustiti. Izborni zakon i imenovanje sudija Ustavnog suda, trebali smo o tome danas razgovarati", kazao je Konaković.

Semir Efendić odgovorio Konakoviću: "Trojka je trojanski konj ubačen Bošnjacima i BiH"

Semir Efendić odgovorio Konakoviću: "Trojka je trojanski konj ubačen Bošnjacima i BiH"

Podsjetimo, predstavnici stranaka na sastanku bi trebali razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini te funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH.

Sastanak državne koalicije trebao je biti održan jučer u Mostaru, ali je odgođen zbog posjete predsjednika SNSD-a Milorada Dodika Mađarskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije