Elmedin Konaković: "Neke velike svjetske sile nisu uspjele evakuirati ljude iz Gaze, BiH jeste"

7
L. Memčić
Elmedin Konaković: "Neke velike svjetske sile nisu uspjele evakuirati ljude iz Gaze, BiH jeste"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj telefonskoj sjednici donijelo je odluku kojom se dopušta ulazak srodnika bh. državanja iz Gaze u BiH.

Kako je portal Radiosarajevo.ba ranije objavio, oni bi trebali sutra, 20. novembra, doći u Bosnu i Hercegovinu avionom Turkish Airlines iz Kaira prema Istanbulu u ranim jutarnjim satima.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da je ovo bio zahtjevan i kompleksan proces.

Sjajne vijesti: Anes Bostandžić osvojio bronzanu medalju na Europskom prvenstvu

Sjajne vijesti: Anes Bostandžić osvojio bronzanu medalju na Europskom prvenstvu

"Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da smo ga uspješno priveli kraju. Nisam se lično oglašavao o ovoj temi danima zato što je riječ o ljudskim životima, evakuiramo ljude iz ratom zahvaćenog područja i nije bilo prostora ni za kakvu politiku nego za ozbiljno i profesionalno djelovanje", kazao je Konaković.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjslih poslova odmah na početku sukoba formiralo krizni štab.

"Kontinuirano smo poduzimali aktivnosti i pratili razvoj događaja. Neke velike europske zemlje i svjetske sile nisu još uvijek uspjele evakuirati ljude iz Gaze, a BiH - jedna mala, ponosna zemlja - je to uspjela. U ponedjeljak u dvije grupe oni dolaze svojim kućama", istakao je.

Državljani BiH i njihovih srodnici stižu u BiH sutra, 20. novembra

Državljani BiH i njihovih srodnici stižu u BiH sutra, 20. novembra

Prema njegovom mišljenju, bilo je puno 'nepotrebnih spekulacija političke vrste'.

"Zato sam izbjegavao bilo kakve polemike o ovoj temi. Jučerašnja sjednica bila je napeta. Moram reći da se slažem i s onima koji kažu da, i pored naše želje i nastojanja da dovedemo naše građane i njihove srodnike svojim kućama, jednako tako moramo poštovati i propise svoje zemlje, a i uraditi sigurnosne provjere. U ovakvim situacijama takve greške mogu imati loše posljedice", rekao je Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Istakao je da će Ministarstvo vanjskih poslova nastaviti ovaj kontinuitet.

"Moguće je da ima još građana koji će nam se obratiti. Sada već imamo uhodani model evakuacije gdje su naši ambasadori Subašić, Kovaćević i Halilović odradili odličan posao zajedno sa svojim uposlenicima. Uradili smo najveći dio posla", rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Konačno: Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH srodnicima bh. državljana iz Gaze!

Konačno: Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH srodnicima bh. državljana iz Gaze!

Osvrnuo se i na prozivke i kritike na račun njega i Ministarstva, a u vezi evakuacije bh. državljana iz Gaze.

"Tu je bilo, mogu slobodno reći, bolesnih konstrukcija. Već sam u uvodu za vaš portal rekao, mnogo svjetskih sila nije izvuklo svoje ljude iz Gaze, mala BiH je to uspjela i dovodi ih svojim kućama. Na teškim stradanjima prikupljaju jeftine političke poene", zaključio je Elmedin Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije