Državljani BiH i njihovih srodnici stižu u BiH sutra, 20. novembra

4
Radiosarajevo.ba
Državljani BiH i njihovih srodnici stižu u BiH sutra, 20. novembra
FOTO: Facebook / Državljani BiH u Egiptu

Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Gaze, dolaze u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 20. novembra, potvrđeno nam je iz Ambasade Države Katar u Sarajevu. 

Posjetimo, jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je donesena odluka da se, uz bh. državljane, odobri ulazak u zemlju i njihovim srodnicima, nakon čega su stekli uvjeti za prebacivanje ovih osoba u Bosnu i Hercegovinu. 

Prema provjerenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine kreću na put 20. novembra u ranim jutarnjim satima, i to avionom Turkish Airlines iz Kaira prema Istanbulu.

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Potom će iz Istanbula u Bosnu i Hercegovinu doputovat u dvije odvojene grupe. Troškove njihovog putovanja prema Bosni i Hercegovini snosi Država Katar,  kako je ranije najavljeno iz Ambasade ove zaljevske zemlje u Sarajevu. 

Prva grupa bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebala stići u ponedjeljak, 20. novembra, u 14.40 sati, dok se druga grupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine očekuje u večernjim satima, oko 19.55 sati istog dana.

Država Katar dala je značajan doprinos evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze. Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu. 

Konačno: Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH srodnicima bh. državljana iz Gaze!

Konačno: Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH srodnicima bh. državljana iz Gaze!

U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojemu je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini. 

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, ambasador Al-Attiyah će, kako je ranije planirano, učestvovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Podsjetimo, katarski ambasador u Republici Egipat, Nj. E. Tariq Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu, nakon što je zvanična Doha omogućila njihov dolazak na sigurno odredište u Egiptu. Ambasada Države Katar im je tom prilikom osigurala prigodne poklone dobrodošlice. 

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosila je i troškove smještaja bh. državljana u Kairu. Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije