Akademik Duraković o odluci Vijeća ministara: Sunovrat humanih i civilizacijskih vrijednosti

2
F. V.
Akademik Duraković o odluci Vijeća ministara: Sunovrat humanih i civilizacijskih vrijednosti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Duraković o odluci VM

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da srodnici bosanskohercegovačkih državljana, a koji su evakuirani iz Gazze, ne mogu ući u našu zemlju predstavlja ovdašnji doprinos sunovratu humanih i civilizacijskih vrijednosti koje su ovih dana pokopane upravo u grobnici koja se zove Gazza, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba akademik Esad Duraković. 

Prema riječima ugledno arabiste, predvoditelja, člana Akademije nauka i umjetnosti BiH, kao i akademija nauka u Egiptu i Siriji, time se državna vlada u BiH pridružuje većini vlada koje snažno potpomažu genocid u Palestini, ne samo u Gazzi. 

"Nakon Gazze u kojoj se divljački masakriraju djeca, civili, bolnice, škole – sve vrijednosti – nakon toga svijet nema pravo, apsolutno, da se naziva ili da se smatra humanim i civiliziranim. Nažalost, vlada BiH čak usavršava tu pretpovijesnu divljačnost, neopisivu surovost, time što čak ni srodnicima državljana BiH a koji su evakuirani iz Gazze ne dopušta ulazak u BiH", ističe profesor Duraković.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Bez obzira što su u mnogim gradovima BiH održane manifestacije podrške Palestini, ostaje grozmorna činjenica da Vijeće ministara BiH – dakle, institucionalno – saučestvuje ovom odlukom u epskoj tragediji Palestinaca, i to će ostati zauvijek upisano u povijesti! 

Nastavlja se agonija porodica bh. državljana: Hoće li VM promijeniti sramotnu odluku?

Nastavlja se agonija porodica bh. državljana: Hoće li VM promijeniti sramotnu odluku?

"Štaviše, totalna izopačenost bosanske stvarnosti ide dotle da u njenim institucijama, pa i u vladi, ima onih koji palestinsku tragediju koriste za sataniziranje ili dehumanizaciju Bošnjaka kako bi imali "argument" za dalju eliminaciju bosanskih muslimana", rekao je. 

Svijet neće biti isti

Bez obzira kako će se stravična zbivanja u Gazzi završiti – a sve je tamo zapravo već okončano – sasvim je izvjesno da nakon Gazze svijet više neće, ne može biti isti.

"Tu je ciljano i svjesno pobijeno i pokopano više hiljada djece, tu je državnim terorizmom (snažno podržanim vladama većine zapadnih zemalja  i ravnodušnošću muslimanskog svijeta potonula u sramni i antiislamski hedonizam i podaništvo) pokopana humanost i civiliziranost. Pod ruševinama Gazze, poprskanim dječjom krvlju, pokopani su ideali svijeta koji se do jučer smatrao humanim i civiliziranim", podvlači dobitnik brojnih međunarodnih priznaja, među kojima i nagrade "Šejh Hamad" u Kataru, države Zaljeva koja je snažno pomogla izvlačenje naših ljudi iz Gazze, omogućila njihov smještaj i boravak u Kairu, te, na koncu, platili avion za prijevoz i bh. državljana, ali i njihovih srodnika do Bosne.

Sramna odluka VM BiH: Ovo su „opasne osobe“ kojima niste pružili utočište nakon pakla Gaze!

Sramna odluka VM BiH: Ovo su „opasne osobe“ kojima niste pružili utočište nakon pakla Gaze!

Akademik Duraković, na kraju, upozorava:

"Nema sumnje da će ta činjenica – taj masakr u Gazzi, to ubijanje svih vrijednosti i ideala – imati podstaći slične užase i drugdje u svijetu: Gazza najuvjerljivije indicira mefistofelsko stanje svijeta u kome jesmo. Vlada BiH je tome internacionalnom genocidu svjesno i sramno upravo dala svoj obol. A već sutra može se ponoviti druga faza islamofobnog genocida u BiH. Građani su na protestima pokazali da su protiv ovakve odluke vlade".

Kako je prenio portal Istraga.ba, Bosna i Hercegovina 18. novembra 2023. nije dopustila ulazak za 17-ero palestinske djece koja su evakuirana iz Gazze i čiji su najbliži srodnici bh. državljani. Najmlađe dijete je rođeno u novembru prošle godine. Četvero djece kojima BiH ne dopušta ulazak nije napunilo dvije godine. Njihovi roditelji imaju bh. državljanstvo.

Velika sramota nanosi se državi BiH! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije