Konaković dočekao državljane BiH i njihove srodnike iz Gaze: "Vidite li dobro koje smo učinili"

13
Radiosarajevo.ba
Konaković dočekao državljane BiH i njihove srodnike iz Gaze: "Vidite li dobro koje smo učinili"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Prva grupa državljana Bosne i Hercegovine i članovi njihovih porodica koji su evakuirani iz Gaze, njih 26, danas, 20. novembra, stigla je u Sarajevo. U toku dana, drugim avionom, doći će njih još 11.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH u nedjelju je na telefonskoj sjednici dalo saglasnost za ulazak srodnika bh. državljana koji su evakuirani iz Pojasa Gaze. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza Međunarodni aerodrom Sarajevo. Državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah bili su smješteni u glavnom egipatskom gradu, Kairu, a avion za transport iz Kaira do Sarajeva omogućila je država - Katar.

Nakon što su stigli, na Aerodromu ih je, između ostalih, dočekao ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, koji se potom kratko obratio i medijima.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Istaknuvši kako su za sve one koji su došli provedene sigurnosne provjere - "sve je čisto" - Konaković je kazao: "Pogledajte naše Bosance i Hercegovce, naše ljude, vidite li kako smo dobru stvar uradili."

Na pitanje šta je s onima koji su ostali u Gazi, Konaković je odgovorio: "Za sve Bosance i Hercegovce koji pređu u Kairo i obrate se našoj ambasadi, imamo riješen sistem. Vidjet ćemo kako ćemo omogućiti njihov dolazak - da li opet posebnom odlukom putem Vijeća ministara ili odlukom koju ja, kao ministar, ali i ambasador možemo odobriti ili humanitarnim vizama. Nećemo stati dok svi naši ne izađu iz Gaze."

Otkrio je kako Odluka o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine  koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine vrijedi za period od 30 dana, a da će se nakon tog perioda ili izdati nova odluka ili će oni koji su došli dobiti humanitarne vize.

Konaković je naglasio kako će ovi ljudi imati svu moguću institucionalnu podršku, i ekonomsku i psihološku,"obezbijedili smo sve što im može biti potrebno", te je na kraju još dodao:

"Puno je svjetskih sila koje ovo nisu uspjele."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije