Lijepa vijest: Prva grupa bh. državljana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze došla u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest: Prva grupa bh. državljana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze došla u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Dolazak državljana BiH i njihovih srodnika u Sarajevo iz Pojasa Gaze

Prva grupa Palestinaca, koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine, danas je stigla u Sarajevo.

Vijeće ministara BiH u nedjelju je na telefonskoj sjednici dalo saglasnost za ulazak srodnika bh. državljana koji su evakuirani iz Pojasa Gaze.

Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah bili su smješteni u glavnom egipatskom gradu, Kairu.

Avion za transport iz Kaira do Sarajeva omogućila je država - Katar.

"Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evuakuaciji osoba koje želi napustiti teritoriju Pojasa Gaze pod izraelskom agresijom. U tom smislu, vlasti Države Katar učinile su značajne diplomatske napore kako bi došlo do evakuacije građana BiH i njihovih srodnika čiji životi su bili ugroženi na okupiranij palestinskoj teritoriji. U svjetlu 30. godišnjice bilateralnih odnosa Države Katar i BiH, čast nam je da smo imali priliku učestvovati u ovoj humanoj misiji i najprije osigurati smještaj evakuiranih osoba u Egiptu, a potom i njihovo putovanje prema BiH. Nadamo se da će ovdje naći svoj mir i sigurnost za stjecanje uvjeta za njihov siguran povratak u Gazu u narednom periodu", navodi se, između ostalog u izjavi ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini, Meshaala Alija Mohammada Abdullaha Al-Atiyaha.

Nenad Nešić: "Srodnici bh. državljana prošli su sigurnosne provjere, mogu ući u BiH"

Nenad Nešić: "Srodnici bh. državljana prošli su sigurnosne provjere, mogu ući u BiH"

Osim mnogobrojnih članova porodice, na aerodromu u Sarajevu se našao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, kao i ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora

Podsjetimo, ministri iz entiteta RS nisu glasali o ovoj odluci jer je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac bio protiv.

Zakazivanje hitne sjednice u petak je zatražio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

On je izjavio da su Palestinci, koji su srodnici državljana BiH, prošli sigurnosne provjere, ali da će biti sprovedene i dodatne.

Nešić je rekao da je riječ o 30 osoba, uglavom djece, koja se sada nalaze u Kairu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije