Elmedin Konaković o bošnjačkim liderima i političarima: "Da vam opet nešto kao Bošnjak kažem"

19
L. M.
Elmedin Konaković o bošnjačkim liderima i političarima: "Da vam opet nešto kao Bošnjak kažem"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se na društvenim mrežama, kako kaže, bošnjačkim političarima iz Sarajeva.

Odgovorio je na zastupničko pitanje Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je ranije iznio izvještaj o nedostatku Bošnjaka zaposlenih u državnim institucijama.

"Da vam opet nešto kao Bošnjak kažem. U odgovoru na zastupničko pitanje Šemsudina Mehmedovića dobili smo informaciju da u institucijama BiH radi 783 Bošnjaka manje nego što to zakoni ove zemlje propisuju.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Govorio sam više puta o tome kako na čelnim pozicijama najvažnijih agencija na nivou države taj debalans na štetu Bošnjaka popravili, vratili i izjednačili te pozicije na 12-12-12, iako se postavlja pitanje zašto, kada, kako i kojim povodom su politički lideri koji su vodili ranije procese pristali da Bošnjaci u tim agencijama redovno imaju jednu trećinu iako ih ima 50 procenata", rekao je Konaković.

Osvrnuo se na pitanje korupcije i odlaska mladih.

"Prva smo zemlja svijeta po odlasku ljudi, po korupciji, ponekad se neko iz zemalja trećeg svijeta potrudi da nas prestigne, ali se naše političke elite potrude da nas vrate na vrh te ljestvice i čvrsto se držimo na tom vrhu.

Elmedin Konaković: BiH smo za ovih 100 dana vratili u fokus, postali smo nezaobilazan faktor

Elmedin Konaković: BiH smo za ovih 100 dana vratili u fokus, postali smo nezaobilazan faktor

Za nas Bošnjake je nekoliko otvorenih rana: revizija presude BiH protiv Srbije je jedna od najbolnijih. Saznali smo da je lider koji je vodio proces znao da agent nema aktivnu legitimaciju da preda zahtjev, ali nas je i svjesno lagao", rekao je ministar vanjskih poslova.

Konaković je komentirao je reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije te položaj Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

"2016. mi Bošnjaci izgubili smo poziciju načelnika Srebrenice. Otkad Grujičić (op. a. Mladen Grujičić) sjedi na poziciji načelnika, pitanje je da li će na to mjesto, mjesto našeg stradanja i genocida, ponovo sjesti Bošnjak.

Elmedin Konaković: 'Samo lažu, a šta drugo da rade oni koji kradu?'

Elmedin Konaković: 'Samo lažu, a šta drugo da rade oni koji kradu?'

U NSRS danas sjede tri Bošnjaka. Prvi put nakon agresije na BiH Bošnjaci nemaju Klub zbog pogubnih politika. U Vijeću naroda prvi put Bošnjaci bez Milorada Dodika ne mogu pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa", rekao je lider stranke Narod i pravda.

Zatim je komentirao bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića (SDA), bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, bivšeg delegata SDA u Domu naroda Asima Sarajlića, te direktoricu Kliničkog centra UNSA Sebiju Izetbegović.

"Bošnjački je premijer, zajedno sa bošnjačkim direktorom Civilne zaštite i sa bošnjačkim dobavljačem, nabavio respiratore po cijenama koje nisu tržišne na kojim su umirali uglavnom Bošnjaci.

Bošnjački političar je snimljen kako 'završava ruke' i kako je na čelo grada Sarajeva doveo Bošnjaka kao kum.

Bošnjak je kao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, koji je kupio nekoliko diploma, taj se izjašnjavao i kao Hrvat kad mu je trebalo u karijeri.

Elmedin Konaković: 'Neko će izgubiti obraz i čast, neko laže'

Elmedin Konaković: 'Neko će izgubiti obraz i čast, neko laže'

Bošnjakinja je i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, redovna profesorica na Medicinskom fakultetu, i nije dokazala da posjeduje dokaze o 14 položenih ispita na Zagrebačkom univerzitetu jer ih nema.

Kada bi se ove afere otkrivale, oni bi se počeli pokrivati tim bošnjačkim plaštom i nazivali bi to udarom na Bošnjake, a oni koji su u to prstom upirali, nazivali su izdajnicima", naveo je Konaković.

Govorio je i o položaju Bošnjaka Sandžaka, a posebno se osvrnuo i na Bošnjake u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Bošnjaci Sandžaka, ovog dijela u Srbiji, izloženi su pritiscima bošnjačkih, sarajevskih političara koji su išli tako daleko da su podržavali čak i Islamsku zajednicu koja je nastala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti donesenog u vrijeme Koštunice (op. a. Vojislav Koštunica - bivši premijer Srbije) koji je omogućio formiranje paralelne Islamske zajednice u Srbiji, a potpuno na štetu Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, koju Bošnjaci Balkana i dijaspore smatraju svojom matičnom islamskom zajednicom.

Bošnjaci Crne Gore, podijeljeni u nekoliko kolona na izbornim listama, ne mogu nikako da artikulišu svoje djelovanje jer to lidere Bošnjake iz Sarajeva nikada nije zanimalo niti su se tom temom ikada bavili.

Elmedin Konaković: 'SDA i DF usaglasili stavove s Dodikom, nije dogovorena reforma Izbornog zakona'

Elmedin Konaković: 'SDA i DF usaglasili stavove s Dodikom, nije dogovorena reforma Izbornog zakona'

Još je bolji primjer situacija sa Bošnjacima Hrvatske koji nemaju svoje predstavnike u Saboru. Nekoliko sam puta govorio o tome kako sam boraveći u Goraždu čuo od tadašnjeg komesara kako na Drini, Ministarstvo unutrašnjih poslova, jedinica sa oko 120 uposlenika, ima četiri duge cijevi jer svijest Bošnjaka iz ugodnih fotelja Sarajeva nije prepoznala potrebu da se ovim pitanjem uopšte bave.

Došli su neki drugi Bošnjaci i riješili taj problem. Korupcija, hedija, namješteni tenderi, stranačko zapošljavanje je sve pod plaštom interesa bošnjačkog naroda. Nas koji o tome govorimo bi uglavnom nazivali izdajnicima, podanicima. Ovih dana vode brutalnu ofanzivu kako smo trgovali državom, bez da naravno nikada neće dokazati da smo ijednim aktom pogodovali bilo kome na štetu BiH i bošnjačkog naroda.

Mi smo drugačiji Bošnjaci, ne slažemo se, ne uklapamo se u kliše da se nosi hedija doktorima, policajcima. Mi smo Bošnjaci koji žele da isprave svoju kičmu i vrate ponos svom narodu. Oni kojima to smeta kažemo - neka vam smeta i smetat će vam još. Ne obaziremo se na napade koje proživljavamo mi i članovi naših porodica jer će ti napadi vrlo brzo splasnuti kada do kraja ogolimo vaše bošnjačke interese u preduzećima, a posebno u ovih federalnim iz kojih ste iznijeli stotine miliona KM. Imam potrebu da vam ovakvu poruku pošaljem jer period pred nama će raskrinkati taj bolesni narativ kako se pod zaštitom interesa bošnjačog naroda može krasti i pljačkati", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Da vam opet nešto kao Bošnjak kažem!

Posted by Elmedin Konakovic on Monday, May 8, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije